Zašto su sve više deca kratkovida?

Kratkovida deca su u proseku skoro četiri sata nedeljno manje napolju nego deca sa dobrim vidom, a oko dva odsto dece od pet do sedam godina treba da nosi naočare.

Izlaganje prirodnom svetlu i posmatranje udaljenih objekata ključni su u sprečavanju kratkovidosti, a za svaki dodatan sat koji deca provedu napolju rizik kratkovidnosti smanjuje se za oko dva odsto, potvrdili su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Kembridžu na oko 10.000 dece.

Naučnici veruju da deca koja provode dosta vremena napolju manje čitaju, igraju kompjuterske igrice ili gledaju televizor, za šta je još odavno poznato da kvari vid.
– Potrebno je provesti još istraživanja da bismo otkrili sve faktore koji našoj deci kvare vid – rekao je vođa studije, dr Džastin Šervin.

Kratkovidost ne može da se izleči.

Ali čak i kad se otkrije kratkovidost, njeno napredovanje se može zaustaviti ili barem usporiti.

Pravila za dobar vid

1 – Naučite dete da češće odmara oči. Ako dobro vidi, treba da pravi pauzu dok uči na svakih 40 minuta. Ako ima malu dioptriju, na svakih 30 minuta.

2 – Knjigu ili svesku treba držati na rastojanju od 35-40 cm. Tako se najmanje deformiše očna jabučica.

3 – Ograničite mališanu sedenje ispred kompjutera i televizora. Dete u osnovnoj školi ne bi smelo da provodi ispred računara više od pola sata dnevno.

4 – Potrudite se da đaku servirate namirnice korisne za vid: svež beli sir, jogurt, kefir, ribu, junetinu, ćuretinu, šargarepu i kupus. Za vid su takođe korisni multivitamini sa oligoelementima.

Podeli:

Komentari

  1. mama says:

    Moje dete ima 8 god i dioptrija -5 i -5.25,sta da radim i da li predlazete operaciju?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA