Zašto je crna zova odličan lek – 5 važnih činjenica

Ekstrakt ploda crne zove je lek za grip i prehladu, ali i za sve ostale respiratorne infekcije. Crna zova (Sambucus nigra L.) je jedna od najkorišćenijih biljaka koje se danas upotrebljavaju za pravljenje medicinskih suplemenata.

Ovaj prirodni lek se koristi širom sveta za lečenje virusnih infekcija, ali i kao sredstvo za jačanje imuniteta. Primenjen u roku od prva dva sata od pojave prvih simptoma virusne infekcije, ekstrakt ploda crne zove efikasno ubija virus.

Saznajte 5 važnih činjenica koje dokazuju da je crna zova odličan lek.

Crna zova – jedan od najstarijih medikamenata

Veoma davno ljudi su otkrili lekovita svojstva zove. O tome su pronađeni i pisani izvori. I sam “otac medicine” Hipokrat je pre 2400 godina prepoznao lekovita svojstva zove i o njenim sjajnim efektima po zdravlje pažljivo beležio u svojim spisima.

Kasnije je Galen, najčuveniji lekar rimskog doba, koristio ekstrakt zove za lečenje zapaljenja disajnih organa… A posle Galena to su činili i brojni drugi lekari. Oni su zovu smatrali najlekovitijom biljkom od svih.

Tokom srednjeg veka se nastavlja upotreba crne zove kao lekovitog sredstva. Može se reći da je zova tokom istorije bila glavna lekovita biljka za lečenje upala koje su praćene visokom temperaturom.

Danas se crna zova koristi u konvencionalnoj medicini, najčešće kao lek za prehladu, grip i druge respiratorne virusne infekcije, ali i za jačanje imuniteta.

Bogatstvo crne zove

Brojne studije i analize tokom savremenog doba su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija.

Plod crne zove je prepun zdravih supstanci. On sadrži beta karoten, vitamin C, antocijanine, tanine, aminokiseline, kao i hlorogensku kiselinu koja je snažan antioksidans. Antocijanini poboljšavaju imunitet tako što podstiču proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.

Sve crveno bobičasto voće sadrži antocijanine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. To svojstvo ih čini prirodnim antivirusnim lekovima. Kako su pokazala istraživanja čijim podacima raspolaže ministarstvo poljoprivrede SAD-a, crna zova ima višestruko veću količinu antocijanina u poređenju sa drugim bobičastim crvenim voćem.

Bobice crne zove imaju skoro 5 puta veću koncentraciju antioksidanasa od plodova borovnice.

Crna zova ubija virus

Ekstrakt ploda zove deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom on blokira replikaciju virusa čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Pre nešto više od 20 godina  sprovedeno je istraživanje za vreme velike epidemije gripa, a u cilju ispitivanja delotvornosti ekstrakta zove u lečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podeljeni su u dve grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”). U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a kod 90% ispitanika je zabeleženo poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo.

Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa.

Jednostavna primena

Od cveta ili ploda zove pripremaju se sokovi, kompoti, džemovi, čajevi. Crna zova je najdelotvornija pripremljena u visokoj koncentraciji kao ekstrakt, a primenjena kao lek u obliku sirupa, poput proizvoda za decu Bimunal, koji se može kupiti i na našem tržištu.

U jednoj od brojnih studija u kojima se ispituje delotvornost crne zove, testirano je i dejstvo sirupa za decu Bimunal, koji sadrži ekstrakt ploda crne zove.

Kliničko ispitivanje, u kome je učestvovao 251 pedijatrijski pacijent je dokazalo efikasnost sirupa primenjenog u prvih 24h od nastanka simptoma.

Ispitivanje je potvrdilo da primena Bimunala skraćuje vreme trajanja virusne respiratorne infekcije i značajno redukuje sve njene simptome: curenje iz nosa, bolno grlo, kašalj i povišenu temperaturu.

Deca vole sirup

Bimunal sirup je efikasno rešenje za terapiju virusnih infekcija kod dece, koji ne samo da leči, već i sprečava da se one komplikuju i pređu u bakterijske infekcije, bez primene antibiotika.

Sirup je prirodnog sastava, ne sadrži konzervanse niti bilo koje druge dodatke koji su štetni za decu. Zahvaljujući prirodnoj aromi jagode postignut je izuzetan ukus, pa ga zato deca jako vole, a to roditeljima olakšava primenu.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631

https://hort.purdue.edu/newcrop/ncnu07/pdfs/charlebois284-292.pdf

 

 

Podeli:

Komentari

  1. Mama says:

    Pozdrav. Zanima me da li deca smeju da piju maticni sok od crne zove? Ako mogu, koliko puta dnevno i u kojoj kolicini? Hvala!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA