Za imunitet je najvažnija zdrava ishrana

Zašto su deca sve manje otporna na virusne infekcije? Vitamin D i beta glukani, kojih ima u ovsu i ječmu, smanjuju rizik od prehlade

imunitet

Foto: Flickr

Svako dete, u proseku, oboli od prehlade čak četiri do šest puta godišnje, a sve je više mališana koji se prehlade i dva puta češće. Lekari potvrđuju da je veliki broj dece i ove zime imao neku virusnu infekciju stomaka ili respiratornih organa, a kao jedan od mogućih razloga navode da je imunitet današnje dece znatno slabiji nego kod mališana prethodnih generacija, pa su zato i bolesti mnogo učestalije.

– Savremeni način života i sve lošija ishrana i kvalitet namirnica koje unosimo su jedan od faktora koji narušavaju zdravlje imunog sitema. Deca se već od prvih meseci života nezdravo hrane, sve je više mališana koji se slabo kreću i imaju loš san, a sve to negativno utiče na njihovo zdravlje – upozorava doktor Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

– Ranije su deca imala veću otpornost na viruse i prehlade, a i astma i alergijske reakcije bile su ređa pojava – kaže dr Vukomanović. – Danas više nije tako, zato što je imunitet dece dodatno oslabljen. Roditeljima savetujem da jačaju imunitet svoje dece preventivno i kontinuirano. To znači da obrate pažnju na njihovu ishranu i da im daju što više organskog voća i povrća, izbegavaju slatkiše i sokove. Važno je da deca provode dosta vremena igrajući se napolju kako bi imali dovoljno vitamina D.

Pored vitamina D, A, B, cinka, selena i ostalih vitamina i minerala koji su ključni za dobro zdravlje i za jačenje organizma, sve više lekara za jačanje imuniteta kod dece preporučuje upotrebu beta glukana iz pekarskog kvasca. Ova supstanca važi za jednu od najsnažnijih prirodnih pokretača imunog sistemu i osim kvasca nalazi se u nekim žitaricama kao što su ovas i ječam, pojedinim pečurkama i algama.

– Ranije su beta glukani bili vrlo prisutni u lancu ishrane, pa smo ih konzumirali svakodnevno – kaže doktor Pol Klejton, profesor neurofarmakologije na Univerzitetu u Edinburgu, i jedna od najpoznatijih svetskih nutricionista. – Danas je kao posledica promena u prehrambenoj tehnologiji unos ovih jedinjenja znatno manji, što je dovelo do poremećaja u našem imunom sistemu. Zato je neophodno da ih kontinuirano unosimo kao dodatke ishrani.

Doktor Klejton objašnjava da ćelije našeg imunog sistema imaju specifične receptore za koje se vezuje beta glukan, ali i da su prirodne zalihe ovog jedinjenja u svetskoj populaciji veoma male.

– U normalnim okolnostima ćelije imunog sistema su vrlo malo stimulisane, ali su spremne na imuni odgovor kada im se to omogući, odnosno kada ih neko podstakne. Upravo to rade beta glukani, pojačavju reakcije naše ćelije imunog sistema na imuni odgovor. Zato je važno da deca imaju ova jedinjenja u organizmu u dovoljnim količinama kako bi njihovo zdravlje, a i zdravlje opšte populacije bilo što bolje.

SLATKIŠI NIKAKO

Doktor Goran Vukomanović upozorava da deca veoma rano probaju slatkiše i nezdravu hranu i da je to velika greška koju roditelji prave dajući mališanima ove namirnice.

– Važno je da majke što duže doje svoju decu, jer je dokazano da je imuntet kod dece koja su dojena jači – kaže dr Vukomanović. – Da bi dete ostalo zdravo, treba ga od malih nogu navikavati na zdravu ishranu i podsticati ga da se bavi bilo kojom fizičkom aktivnošću.

Novosti

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Evo, danas su mom detetu od 15mes ustanovili bronhijalitis po 3. x za pola godine. . Ocajna sam. . Nisam dojila jer su me vratili u bolnicu zbog komplikacije sa ranom od carskog reza, tada mi se mleko povuklo. . Na AD mleku je, jede iskljucivo zdravu, kuci spremljenu hranu. U poslednjih par dana mu je umesto AD mleka ujutru vocni “smuti” od sveze jabuke, cvekle, banane, avokada, spanaca, suvih sljiva, urmi, semenki lana, suncokreta, chia semenki, sargarepe, limuna, pomorandze. . I eto, ponovo bronhijalitis. . Izvodim ga svaki dan u setnju. . Ne znam gde gresim. . :-\ molim za pomoc.

  • MojPedijatar says:

   Ne grešite Vi nigde!

   To je VIRUSNA bolest, a ne zanemarivanje zdravog života deteta.

 2. Tijana says:

  Kako bih ojacala malo imunitet cerkice od 4.5godina, po preporuci pedijatra pocela sam da joj dajem Imuno B sirup. Dozu je takodje odredio pedijatar. Doktorka je insistirala da to bude Inuno B sirup, a ne Imuno Beta. Takodje je rekla da mozemo da krene dete da pije Imuno B od novembra, pa sve do aprila, cim zavrsimo sa jednom bocicom, kupujemo novu i tako u krug do aprila. E, sada ,ja bih imala 2 pitanja:
  1) da li zaista moze da pije sirup u kontinuitetu od novembra do aprila , tj. 5 meseci? Posto sam ja kasnije cula da svi ti suplementi se piju najvise 3 meseca, pa ide pauza od 3 meseca.
  2)koja je razlika izmedju Imuno B i Imuno Beta sirupa, osim naravno u drasticnoj razili u ceni? U apoteci mi kazu da je to slicno, a doktorka je ipak insistirala na Imuno B.

  Unapred hvala na odgovoru


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA