Za igru koja razvija sva čula: Razvrstajte igračke Montesori metodom

Rešite se nepotrebnih igračaka i pravilnim odabirom omugućite detetu da razvija mozak i otkriva svet oko sebe.

igracke

Foto: Flickr

Od momenta kada postanete “Montesori porodica” vaš život će se promeniti na mnogo načina, a najočigledije će se odraziti na količinu različitoh materijala koje će vaša deca poznavati i koristiti, što će u mnogome doprineti razvoju njihovog mozga.

Svi roditelji nađu se u situaciji kada ne mogu da prođu kroz kuću od igračaka sa kojima se deca ne igraju. Ukoliko to počne da predstavlja problem, možete da pokušate sa Montesori pristupom.

To ne znači da treba da bacite sve igračke koje vaša deca imaju i krenete ispočetka, nego da pregledate sve igračke i odredite šta se uklapa u Montesori program.

To se radi u pet jednostavnih koraka koji mogu da vam pomognu da smanjite broj nepotrebnih igračaka u vašem domu.

Za početak sedite sa svojim detetom i krenite redom, igračku po igračku, i odvajajte na sledeće gomile:

Igračke na baterije

Njih odvajajte na gomilu koju ćete prvo izneti iz vaše kuće. Skoro da se ni jedna igračka na baterije ne uklapa u Montesori pogram, posebno ako vaša deca imaju manje od šest godina. Takve igračke služi samo za zabavu, “kvare” koncentraciju deteta i ne podstiču kreativnost.

Duplikati

Na drugu gomilu odvajajte igračke koje imaju sličnu ili istu namenu. Pitajte dete da li mu je potrebno, na primer, četrnaest plišanih igračaka? Ili petnaest automobilčića? Naravno, ovi odgovori zavisiće i od samog deteta i njegovih interesovanja, pa ukoliko su kocke ili automobilčići ono čime najviše voli da se igra, onda zadržite samo one najkvalitetnije.

Jedini izuzetak u ovom pravilu po kom treba da se rešite igračaka sa istim ciljem, su slagalice.

Realistične igračke

Montesori metod zasniva se na činjenici da deca moraju da iskuse stvari onakve kakve jedu. Dakle, naročito ako deca imaju manje od šest godina, njima je potrebno da osete beton, drvo, pesak… I žele da se fokusiraju na svet koji ih okružuje. To znači da na jednu gomilu treba da odvojite sve robote, nerealna bića iz crtanih filmova i različite figurice, i da ih ukonite.

Osim figurica, u ove igračke spadaju i one koje podražavaju realan život, kao što su plastični sudići (mini kuhinja za devojčice), majstorski alat, lutka koja se hrani i presvlači… Sa izbacivanjem ovih igračaka iz upotrebe obično najteže ide.

Igračke prema uzrastu

Odvojte sve one igračke koje su vaša deca prerasla ili još nisu spremna za njih. Ako se vaše dete  već upoznalo sa nekim materijalom ili oblikom, vreme je da pređe na sledeći izazov.

Igračke za “učenje” (ili “edukativne igračke”)

Ovaj korak odnosi se na roditelje dece koja imaju do tri godine. Montesori metod podstiče decu da otkrivaju i povezuju, a ne želi od deteta koje ima tri godine da napravi malog “akademika” koji čita i piše.

Šta možete da zadržite

– Kocke, modeli životinja, glina, plastelin i drugi “umetnički” materijal.

– Igračke od prirodnih materijala (drvo, plastika).

– Igračke koje podstiču razvoj krupne motorike i one igračke koje podstiču decu da se kreću (bicikla, trotinet, lopta, trabolina…).

Osim što ćete učiniti najbolje za razvoj svoje dece, na kraju, učinićete još jednu plemenitu stvar ukoliko igračke koje ste odvojili budete donirali.

Još jedna napomena. Montesori vaspitanje u osnovi podržava samostalni razvoj deteta i poštuje njegove potrebe, dakle ukoliko vaše dete posebno voli neku igračku i za nju je emotivno vezano, bez obzira da li se ona uklapa u Montesori metode, ona se ne sklanja. Cilj ovog načina igre i vaspitanja svakako nije da se dete emotivno ugrozi.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA