Vreme loših đaka

Imam jednu mladu Drugaričicu (termin, koji često koristim je preuzet od nje). Ona je psiholog, psihoterapeut i komunikolog.

Neretko je pitam šta bi mi zamerila u člancima koje pišem jer ima iskustva i znanja u stručnom  obraćanju najširoj publici. Dotakne važne teme, nežno i saosećajno. Uvek mi uputi konstruktivnu kritiku i dragocen savet.

Nisam imala nameru da se obraćam čitaocima po pitanju vakcine protiv malih boginja, ali me je Vedrana zamolila da to učinim.

MMR vakcina je bolna tema za nas pedijatre, jer smo s velikim osećajem frustracije izgubili bitku s internetom, folk pevačicama, a bogami i svetski uspešnim teniserima. Svi oni se bolje od nas, na čelu s antivakserskim portalima, razumeju u prednosti i mane vakcine. Očito je (što je najtragikomičnije), da su i brižniji roditelji, jer oni svoju decu nisu vakcinisali, a mi pedijatri jesmo.

Kažu da je čuveni profesor ginekolog Šulović, iz prošlog veka, govorio da su svi oni pametniji od nas, jer se u medicinu razumeju, a mi smo morali da je studiramo.

Čak smo, zbog niskog obuhvata vakcinacijom, dobili kao struka kritike od UNICEF-a. Rekla bih, deklarativne i olako izrečene, od ljudi koji ne poznaju prilike “na terenu”.

Da ponovim, mnogo puta sam bila u prilici da pojašnjavam da su male boginje potencijalno opasne i da sam vakcinisala svoju decu. I da nisam imala prilike da u toku svog 20 godina dugog rada uočim  komplikacije vakcine.
Bez uspeha.
I onda je izbila epidemija u regionu.
I onda je odaziv u vanrednim uslovima vakcinacije zadovoljavajući.

Draga Drugaričice Jelena, izvinjavam se za nedostatak empatije.
Unaprijed se izvinjavam što ne razumem strah roditelja.

Ali, ne mogu a da ne zaključim, da je ovo vreme loših đaka, vreme u kojem su dezinformacije puno glasnije i dalje dopiru od struke, iskustva i znanja.
A ispaštaju naši roditelji i najviše naša deca.

dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica”

Podeli:

Komentari