Vaskrs i vaskršnje igre

Vladika Nikolaj Velimirović je rekao „Kao praznik svetlosti i života, Vaskrs nam otkriva kapije nebeskog sveta, gde anđeoska pesma i molitva blagodarnosti Bogu nikad ne prestaju.”

Vaskrs je najstariji i najsvečanijm hrišćanski praznik, dan večne radosti jer je na taj dan Hristos pobedio smrt. Činom vaskrsnuća dokazao je svoje božansko poreklo i otvorio vrata večnog života, radosti i sreće.

U našoj zemlji postoje različiti običaji tako da se na Veliki četvrtak, Veliki petak ili Veliku subotu kuvaju se i farbaju jaja. To  predstavlja posebnu radost za decu. Prvo jaje se boji u crveno, i  u  mnogim delovima naše zemlje ono se zove „čuvarkuća“ . Prvo jaje se čuva  do narednog Vaskrsa.

Crvena boja simbolizuje Hristovu nevino prolivenu krv na Golgoti i njegovo vaskrsenje.

Veliki petak je posvećen spomenu na Hristova stradanja, na taj dan je Hristos osuđen od naroda, razapet na krst i ostavljen da umire bolno i polako. Moleći se za spasenje onih koji su ga osudili: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine.“
Na Veliki petak u hrišćanskim hramovima vlada tišina. Umesto zvona čuju se samo zvuci klepetala. Ranije se deci zabranjivalo da  na ovaj dan igraju se  napolju kako ne bi podizali  galamu.

Kad svane Vaskrs, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo, zvone sva zvona. Time se najavljuje dolazak velikog praznika. Ujutru se odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu i pričest. Na taj dan narod međusobno pozdravlja rečima: „Hristos vaskrse“ i „vaistinu vaskrse“.

Po povratku iz crkve , praznik se po tradiciji proslavlja u krugu porodice za svečanom trpezom. Običaj je da se pre ručka ukućani takmiče u tucanju vaskršnjih jaja. Za uskršnjom trpezom nema posebnih obrednih jela, ali je uobičajeno da se spremaju jagnjetina i kolači od testa u koje se umetnu šarena jaja, koje domaćice sa radošću umese i dekorišu.
Bez obzira na to koje uskršnje običaje poštujete, najvažnije je da na ovaj dan podelite radost sa najbližima. Oprostite im i uživate u darovima života.

Neka nam Vaskršnji praznici proteknu u miru, zdravlju i radosti!

Zabavite se na taj dan sa najmlađima.   Evo nekoliko predloga  vaskršnjih igara:

 

Zeko, zeko, ko ti je ukrao jaje?

Odrediti jednog od igrača da bude zec, staviti mu povez na oči. Na pitanje Zeko, zeko ko ti je ukrao jaje?” igrač-zec pogađa ko je od igrača uzeo jaje, ako pogodi oslobođen je uloge zeca i na njegovo mesto dolazi igrač koji je sedeo na jajetu.

Boćanje kuvanim jajima
Igra koja može da se igra i napolju. Svako od igrača uzme po jedno ofarbano jaje, a potrebno je pripremiti i jedno neofarbano. Cilj igre je kao i u pravom boćanju približiti ofarbano jaje neofarbanom.

Pogoditi jaje

Jaje prisloniti uz zid, a igrači pomoću metalnog novčića treba da pogode jaje.

Za ovu igru potrebna je  veština i preciznost.

Skok s jajetom

Jaje /najbolje od stiropora ili drveno/ staviti među kolena.Pobednik je onaj ko skokovima,a  da mu ne ispadne jaje stigne prvi do cilja .

 

Lamkanje jaja

Jaje se koncem okači da visi, a deca ga pokušavaju uhvatiti ustima. Ko prvi uhvati jaje je pobednik.

 

trkaTrka sa jajetom

Staviti jaje u veliku kašiku, dršku staviti u usta. Ko prvi stigne do cilja je pobednik. Ako jaje ispadne, šteta nije velika jer su jaja kuvana.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA