Užinom protiv gojaznosti

Doskočiti dečjoj gojaznosti, koja je sve rasprostranjenija, i to u vreme «vladavine» brze hrane, može da bude veliki izazov.

Činjenice su nemilosrdne. Svako treće odojče ima prekomernu telesnu težinu. Bucmaste bebe postaju male debeljuce, a gotovo polovina gojaznih sedmogodišnjaka postaju gojazne odrasle osobe.

Kao i kod odraslih, gojaznost kod dece nosi brojne zdravstvene rizike, kao što su: kardiovaskularne bolesti, dečja hipertenzija (visok krvni pritisak), dijabetes, hormonski poremećaji, problemi sa zglobovima, smetnje sa disanjem u toku spavanja i drugi. Zbog punačkog izgleda, deca mogu da imaju i brojne psihičke tegobe. Dešava se da ih vršnjaci izbegavaju i zadirkuju u školi, a s obzirom da teže podnose frustracije od odraslih, lakše gube samopoštovanje i sklonija su povlačenju iz društva, odnosno takozvanoj tihoj patnji.

Gojazno dete je ono čija ukupna težina sadrži više od 25 odsto masti – kod dečaka i 32 odsto kod devojčica. Telo nagomilava mast povećanjem obima i broja masnih ćelija (adipociti), koje se stvaraju u detinjstvu. U kasnijem uzrastu, njihov broj i veličina brže rastu kod dece koja su bila gojazna u najranijem periodu života, obično do sedme godine.

Šta možemo da uradimo?
Blagovremena edukacija trudnica, a kasnije i mladih mama o zdravoj i uravnoteženoj ishrani, promene jelovnika u vrtiću i školama, svakodnevne fizičke aktivnosti… od presudne su važnosti za prevenciju i lečenje ovog problema.

Lanč paket – lek budućnosti?
Do nedavno smo konzumiranje obroka iz simpatičnih kutijica mogli da vidimo samo u TV serijama i filmovima. Takva vrsta užine jednostavno nije bila deo našeg kulturološkog nasleđa. Međutim, poslednjih nekoliko godina i kod nas mogu da se vide osobe različitog životnog doba sa plastičnim kutijicama u kojima je hrana. Šta god bio uzrok ove promene, definitivno je pokazatelj da je obrok od kuće najbolji izbor za sve, mlade i stare.

Ovakva vrsta užine može da bude idealno rešenje za dete koje je već gojazno, pa je na posebnom režimu ishrane ili, pak, ima tendenciju da postane gojazno, pa je lanč paket prevencija.
Malo teži deo posla je pridobiti dete da prihvati promenu. Ključ tog problema se nalazi u vašoj mašti. Smislite zdrav obrok koji će biti «fora», da bi ga dete pojelo sa uživanjem.

Za mlađu decu, oblikovanje sendviča u modlama za keks zna da bude vrlo primamljivo. Sve vrste umakalica čine jelo zabavnijim. Na primer, umakanje krekera u blagi tartar sos od jogurta i kiselih krastavčića, integralnih grisina u kravlji sir sa začinima, komada narandže u domaće slatko ili rogač krem, itd.

Evo nekoliko zgodnih predloga za decu koja imaju problema sa težinom:

Veselo pecivo
Napravite pecivo od integralnog brašna i suvog grožđa. Premažite ga krem namazom od vanil pudinga, poslažite kolutove banane, pospite sa par kapi limunovog soka. Spakujte sa malim mlekom u tetrapaku.

Kul (cool) ražnjići
Na štapiće za ražnjiće stavljajte redom belo pileće meso, komade bebi kukuruza u klipu, kockice sira i čeri paradajz. Uz to spakujte nekoliko dvopeka i malo pakovanje jogurta.

Tortiljice ludice
U dve tortilje (koje možete da kupite u svakom bolje opremljenom marketu) rasporedite salatu od jaja, krompira i lajt majoneza, kolutiće kiselog krastavca i naribajte šargarepu.
Spremite uz voćni jogurt ili frape napravljen kod kuće.

Mini torta u čaši
U plastične providne čaše možete da poređate voće, švapski sir, pudinge raznih ukusa, hrskave žitarice… zavisno od detetovog ukusa. A potom i da ukrasite listićima sveže nane, čokoladnim mrvicama… Deca u ovom naprosto uživaju.

Mafini
Popularne mafine možete da napravite kod kuće, sa suvim voćem i orašastim plodovima. U standardnu smesu umešajte suve šljive i orahe, suve kajsije, lešnike i drugo po želji. Jedan do dva mafina sa mlekom će razveseliti vaše dete, a neće ga ugojiti.

Na kraju, ako želite da vaše dete bude vitko i zdravo, priključite se njegovoj borbi protiv suvišnih kilograma i budite mu oslonac ako posustane.

dr Rijalda Ostojić

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA