Uticaj popodnevne dremke na noćno spavanje

Popodnevna dremka, jedna tako omiljena stvar u životu mlađe dece a posebno roditelja i vaspitača koji ih čuvaju. Predstavlja priliku da dete skupi snagu za nove aktivnosti. Ako ste roditelj predškolskog deteta pročitajte ipak šta kažu naučnici u vezi dnevnog spavanja.

popodnevno spavanje

Studija sa Tehnološkog  univerziteta Kvinslend   je potvrdila da dnevno kratkotrajno spavanje može imati loš uticaj na spavanje tokom noći. Istraživači imaju velike dokaze o nepotrebnom dremkanju nakon pregleda više od 25 australijskih i međunarodnih studija sprovedenih kod dece mlađe od 5 godina.

Vođa istraživanja profesor Karen Thorpe kaže da je široko rasprostranjeno mišljenje da je san dobar za rast dece ali popodnevni san pomera večernje vreme odlaska na spavanje kod dece starije od tri godine. Dokazano je da posle druge godine, dnevno spavanje ima uticaj na kraće noćno spavanje sa prekidima u toku spavanja i češćim buđenjem u toku noći. On takođe navodi da je potreba za dnevnim snom posledica neprespavane noći u celosti, čime se stvara začaran krug. Uticaj popodnevne dremke na ponašanje, zdravlje i razvoj dece još uvek nije dovoljno ispitan.

Stručnjak za san dr Rafael Pelavo takodje navodi da ukoliko roditelji žele da imaju neko kvalitetnije vreme za sebe u večernjim satima i žele da im deca idu ranije u krevet, svakako treba da se potrude da iz dnevnog rasporeda izbace spavanje za decu preko treće godine. Ukoliko rade do kasno, ako žele da im deca budu budna i provedu malo vremena zajedno – onda decu treba da stave da spavaju popodne, ali to može pokvariti njihov noćni san. Roditelji često stavljaju decu da odmore samo zato što je njima samima potreban odmor ili planiraju da urade nešto za to vreme.  Ipak, najvažnije je da dete ima u toku noći neisprekidan i kvalitetan san. Deca se među sobom razlikuju po vremenu koje im je potrebno dnevno za spavanje ali svakako treba da se teži da idu ranije u krevet i da prespavaju celu noć bez buđenja, da noćni san traje dovoljno dugo, što se može postići izbacivanjem dnevnog spavanja.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Super tekst!
  Bas sam ovih dana u velikoj nedoumici. Moj sin , 17 meseci, ako odspava i sat vremena u toku dana potpuno mu se poremiti nocno spavanje, odn.odlazak u krevet.
  Da li mislite da je u redu da dete ne spava nikako preko dana, ne utice mu na raspolozenje to nespavanje, a da ga uvece stavim na spavanje u 20h i spava ujutro do 8h.?
  Hvala.

  Odgovori na komentar
 2. Svašta pišete. Pa ima dece kojima je san potreban i ako ne spava imaju smetnje u razvoju. Deci nisam nikad namećala kad treba da spavaju..hoće,neće..i gledaj čuda još nisam imala problema. Dragom Bogu hvala pa nemože na svakog da utiču vaše manipulacije. Čak kad malom dva puta nisam omogućila da spava dva dana za refom po danu jer smo bili u godte, mali je užasno bio nervozan i onda i uvečer nije mogao da zaspi.

  Odgovori na komentar
 3. Da li bebi od 10 mjeseci spavanje preko dana ( tri puta od 30 min pa do sat ipo vremena) utiče na budjenje tokom noći ?
  Budi se često, ni sama više ne znam zašto. Već dva mjeseca kako sam izbacila noćne podoje , navikao se na to ali se ipak budi.
  U nedoumici sam jer moja babica kaže da dnevno spavanje nema bez sa noćnim u većini slučajeva a negdje čitam da treba duže držati budnim..
  Pozdrav, Marina

  Odgovori na komentar
 4. Svako dete je za sebe. Imam dve devojcice od skoro 6 i 4god i spavaju popodne,i uvece u 9h im je kraj ne mogu da izdrze. I spavaju celu noc do 8h ujutru. Tako nam je od pocetka.

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, sta je onda Vasa preporuka za spavanje nocu- koliko sati sna u kontinuitetu i u koje vreme da se legne da bi bilo idealno za decu od 3 do 5 godina?

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA