Upozorenje roditeljima: Pronađeni pesticidi u kašicama

Ministarstvo zdravlja upozorilo na sumnjiv kvalitet hrane “juvitana” koju proizvodi “Svislajon-Takovo”. Otkriven povećan sadržaj hemikalija. Naloženo povlačenje sa rafova, zbog rizika po zdravlje

Dečije kašice i sokovi “juvitana”, koje proizvodi “Svislajon-Takovo”, zbog povećanog sadržaja određenih pesticida, povlače se sa rafova prodavnica i apoteka. Poslednje analize sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja pokazuju da postoji opravdana sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta “juvitana” dečjih kašica.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva zdravlja, sumnja se da bi ove kašice mogle da predstavljaju rizik po zdravlje dece, jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta hemikalija.

Reč je o kašicama “juvitana” od kruške sa šećerom od 128 grama i rokom upotrebe 25. januara 2019.  i kašici iste gramature od jabuke i kruške, koja je upotrebljiva do 26. januara 2019.

Na listi sumnjivih je i “juvitana” od kajsije i kruške, sa rokom upotrebe do 3. marta 2019, dečja kašica od banane i jabuke, koja važi do 21. jula 2019. godine.

I dečji kašasti voćni sok sa šećerom od 125 mililitara “juvitana” od jabuke i banane, sa rokom upotrebe do 17. februara 2018. predstavlja opasnost po zdravlje dece, kao i onaj od šljive, iste težine, koji ima utisnut rok važenja do 13. decembra 2017. Sporan je, prema laboratorijskim analizama, i “juvitana” dečji kašasti voćni sok od breskve i jabuke, upotrebljiv do 7. decembra 2017. godine.

Ove kašice i sokovi ne odgovaraju propisanoj ispravnosti dijetetskih proizvoda za decu prema Zakonu o bezbednosti hrane, a pronađeni su i povećani sadržaji određenih vrsta pesticida. Važan podatak za roditelje je da je proizvođač “Svislajon-Takovo” počeo sa povlačenjem ovog proizvoda još prošle nedelje, 3. novembra.

OPASNE VEĆE KOLIČINE

UKOLIKO su deca jela ove kašice, šta roditelji treba da urade? Iako se do sada nije pojavio slučaj komplikacija koje su prouzrokovale ove kašice, pedijatri preporučuju da se prati stanje dece, kao i da se roditelji jave ukoliko primete stomačne tegobe. – Ono što, takođe, treba imati na umu jeste da se uticaj pesticida na organizam može uočiti tek nakon dužeg vremena konzumiranja veće količine kašica – ističu pedijatri na sajtu “Bebac”.

– Zdravlje naših najmlađih, naročito odojčadi, može biti krhko i osetljivo, stoga savetujemo da prestanete sa davanjem ovih kašica kako biste izbegli eventualne komplikacije i narušavanje njihovog zdravlja – navode u Ministarstvu zdravlja.

Ispitivanje kvaliteta ovih proizvoda “Svislajon-Takova” u saradnji sa sanitarnom inspekcijom uradila je laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Monitoring, odnosno redovan nadzor i kontrola urađeni su 12. oktobra ove godine, a rezultati obavljenih laboratorijskih ispitivanja i izveštaja dati su krajem prošlog meseca.
IMAMO POTVRDU O BEZBEDNOSTI

GENERALNI direktor “Svislajon-Takovo” Miroslav Jovičić kaže da je zaustavljena distribucija proizvoda dok se ne vide rezultati analiza. On dodaje da za sve kašice imaju ateste Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i da su potpuno bezbedne. Nema, međutim, odgovora na pitanje da li su sa tržišta povučene sve sporne serije kašica i sokova i gde je nabavljena osnovna sirovina za ovu dečiju hranu, a to je voće. Ove kašice sa “viškom” pesticida proizvedene su u fabrici “Takovo” u Inđiji.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA