Uklonite alergene iz dečije sobe

Spavaća soba vašeg deteta trebalo bi da sadrži što manje moguće alergena. Nažalost, neki od najčešćih uzročnika alergija (npr.grinje i životinjska dlaka) obožavaju da se skupljaju tamo gde spavamo. Naučite kako možete smanjiti prisustvo alergena, ublažiti alergijske reakcije i pomoći detetu da lakše i bolje spava.

Foto: Freepik

Da li je soba u kojoj dete spava napunjena plišanim igračkama? Onda treba da znate da su one napunjene velikim brojem alergena, i nisu jedini u kući. Dobra vest je da u nekoliko koraka možete drastično da smanjite broj alergena kojima je izloženo vaše dete.

Spavaća soba vašeg deteta trebalo bi da sadrži što manje moguće alergena. Nažalost, neki od najčešćih uzročnika alergija (npr.grinje i životinjska dlaka) obožavaju da se skupljaju tamo gde spavamo. Naučite kako možete smanjiti prisustvo alergena, ublažiti alergijske reakcije i pomoći detetu da lakše i bolje spava.

Objavite rat grinjama
Kućne grinje su paraziti koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini, tepisima i drugim blaknastim materijalima. Jedu perut i druge izumrle ćelije kože, kao i razne druge organske materije. Ubija ih izlaganje direktnim sunčevim zracima. Smatraju se jednim od najčešćih uzročnika astme i alergijskih oboljenja. Miris enzima koje grinje proizvode se najjače može osetiti u napunjenim kesicama usisivača.

Kod dece koja su alergična na grinje, simptomi se mogu pogoršati kod kuće zbog gotovo neizbežnog prisustva grinja u krevetu i jastucima. Prevencija i održavanje čistoće su najbolji način da se izborite sa grinjama. Evo nekoliko korisnih saveta:

  • Izbegavajte nered i nagomilavanje stvari i igračaka.
  • Zabranite unošenje plišanih igračaka u krevet.
  • Izbacite zavese i tepihe iz dečije sobe, a po mogućnosti i u ostalim prostorijama u kojima dete boravi.
  • Koristite posebne navlake za jastuke i dušek.
  • Perite nedeljno detetovu posteljinu na 60°C.
  • Koristite usisivač sa HEPA filterom i usisavajte često.

Izbegavajte u potpunosti životinjsku dlaku
Ako imate kućnog ljubimca, kupajte ga često. Ako tek razmišljate o kućnom ljubimcu, odlučite se za ribice ili gmizavce. Ako vaše dete spava sa kucom ili macom, vreme je da izbacite ovu naviku. Ne postoji dovoljno dobar razlog da se dlake kućnih ljubimaca nalaze u krevetu vašeg deteta, naročito ako ima problema sa disajnim putevima i astmom. Da biste videli prave rezultate najbolje je da potpuno zabranite ulazak dlakavih kućnih ljubimaca u dečiju sobu. Još jedna predostrožnost je i da dete obuče pidžamu neposredno pred odlazak u krevet i odeću koja je bila u kontaktu sa ljubimcem ostavi u drugoj prostoriji. Ako dete ima jako izraženu alergiju na životinjsku dlaku, najbolje je da se istušira i promeni odelo nakon igre sa svojim ljubimcem.

Uklonite buđ i plesan
Alergijska reakcija na plesan je veoma slična običnoj prehladi. Možete pomoći vašem detetu da se oslobodi ovih simptoma ako smanjite prisustvo plesni. Odlična odbrana je smanjenje vlažnosti prostorije, a važne su i svakodnevne navike. Vlažni peškiri moraju da budu okačeni u kupatilu a znojava i prljava odeća u zatvorenoj korpi za veš. Pregledajte prozore i zidove da biste otkrili da negde nema curenja.

Otarasite se bubašvaba

Bolje je da priznamo da bubašvaba ima skoro svuda i rešimo ih se zauvek nego da se pravimo da ih ne vidimo. Dečije navike mogu da budu pravi magnet za ove nepoželjne bubice. Zabranite obavezno hranu u spavaćim sobama i već ste uradili puno. Ne ostavljajte vodu napolju i uložite u profesionalnu dezinsekciju kako biste očistili celu kuću. Bilo bi dobro i da detaljno pregledate sve ćoškove po kući i zatvorite sve rupe iz kojih bi ovi nepoželjni gosti mogli da naiđu.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA