Učitelj Sava: Najbolji đaci su oni koji prvi razred počinju “nespremni”

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mesec, a posebno joj se raduju i za nju se pripremaju budući prvaci i njihovi roditelji. Sa tremom, ushićenjem i velikim brojem pitanja i nedoumica očekuju prvi dan škole, a u traženju odgovora smo odlučili da im pomognemo.

U ime velikog broja roditelja koji nam se se obraćaju, i mi smo se obratili jednom učitelju koji zna upravo te odgovore. Učitelj Sava Kovačević  u intervjuu za portal Roditelji govori o tome kako da roditelji pomognu detetu da se prilagodi na novu životnu ulogu i situacije, ali i tome šta da pripreme za početak školske godine i mnogim drugim potpitanjima koja interesuju roditelje, a u vezi sa polaskom u školu prvaka.

Šta roditelji mogu da urade narednih dana do početka školske godine kako bi početak škole olakšali i djeci i učiteljima, ali i sebi?

Učitelj Sava: Polazak deteta u školu je često velika promena za dete, a i za roditelje, kao i za učitelje. Detetu je potrebno da se upozna sa novom grupom vršnjaka, sa učiteljem/icom, a roditeljima da se uhvate u koštac sa novim obavezama svoje dece. Utoliko je polazak u školu stresan period za sve aktere koji su direktno uključeni u sam proces prilagođavanja deteta.

Dobra priprema za polazak u školu je razgovor o novoj situaciji. Pitajte dete kako ono zamišlja školu i sve što se dešava tamo. Ukoliko je dete išlo u predškolsku ustanovu utoliko vam je lakše. Razgovarajte o školi, učitelju, drugarima, ispričajte kako je vama izgledao prvi razred, pričajte anegdote iz svojih školskih klupa. Razgovarajte o školskim obavezama i svrsi učenja. Pitajte ih šta je za njih učenje i što im je to potrebno u životu. Neka shvate svrhu postojanja škole i kako će im škola biti dobra u životu. Jednostavno samo razgovarajte i podstičite pozitivne stavove deteta prema školi i učenju.

Uključite dete u kupovinu svih potrebnih stvari koje su bitne za školu – školski probor, sveske i školsku torbu i sl. Osigurajte i pripremite radni kutak u kući gde će dete da uči. Mislim na mesto koje je bitno za učenje. Uredite radni sto, stolicu i sl.

Svoje strahove i nesigurnosti roditelj neminovno prenosi na dete, zbog toga je važno da roditelji budu podrška svom detetu, kako bi mu olakšali početak jedne nove životne situacije i kroz psihološku pripremu mu pomogli u samom procesu prilagođavanja.

Kako izgledaju prvi dani u učionici i na koji način se radi sa prvacima?

Učitelj Sava: Prvi dan u školi je dan koji se pamti. To je prvi korak u školi koji je ispunjen srećom, smehom, igrom, a morate priznati i tremom i iščekivanjem. Najčešće stariji učenici pripreme program za prijem prvaka. Uz pesmu, igru i muziku, budući učenici/e se na jedan dostojanstven način dočekaju u svoju novu kuću tj. školu. Tog dana vlada radost koja ostane u sećanjima svakog prvaka. Prvi dan u školi je svojevrstan praznik za porodicu koja ima đaka prvaka. Učitelj/učiteljica ih upoznaje sa učionicima, pripremi aktivnosti upoznavanja, podijeli deci male “poklone” za dobrodošlicu i počinje škola. I učitelji imaju pozitivnu tremu sa upoznavanjem svoje nove generacije.

Vodeći računa o periodu prilagođavanja učenika školskim obavezama prve sedmice učenici borave u školi 1 sat, naredne sedmice 2 sata, treće sedmice 3 sata i poslednje sedmice u septembru po 3,5 sata. Nastava se realizuje prema rasporedu časova. Raspored časova je najčešće slikovit, jer na lakši način deca mogu da čitaju određene poruke.

Prvi dani u školi su kreirani tako da učenici/e zavole školu, upoznaju se jedni sa drugima, upoznaju se sa učiteljem. Usvajaju osnovna načela komunikacije i dogovora, dogovaraju se sa osnovnim pravilima rada, uče pjesmice, razgovaraju o likovima iz priča, upoznaju okolinu isl.

Šta dete treba da ponese sa sobom prvog dana škole, a šta osim udžbenika roditelji treba da obezbijede za kasnije?

Učitelj Sava: Prvog dana deca donose osmehe :). Morate priznati da je školska torba đaka prvaka ogromna, pa je pored udžbenika treba napuniti i drugim potrebnim materijalom koji olakšava učenje.

Školska torba i školski pribor sadrže sveske (zavisno od učitelja i škole, ja tražim dve na kvadratiće i jednu bez linija A4 formata); olovke (najmanje 3 komada), zarezač, gumica, blok 3, flomasteri, bojice, makaze, lepak u stiku, kolaž papir, plastelin.

U zavisnosti od prostornih uslova u učionici volim sa učenicima da uređujem učeničke portfolije, pa im je potreban registar /fascikla/ papirna kutija /za likovno vaspitanje, gde deca skupljaju šišarke, zrnevlje, salvete…/, društvene igre /za slobodno vreme/, slikovnice, omiljene knjige bajki koje će biti tokom prvog razreda u našoj biblioteci.

Učenicima sav školski pribor neće biti potreban odmah već tokom školske godine, ali je dobro pripremiti navedeno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA