U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja, lekari apeluju na vakcinaciju

Male boginje potvrđene su kod 4 dece i jedne odrasle osobe u Smederevu, a za još 6 osoba se čekaju labaratorijski rezultati.

Foto: Printscreen rts

U Smederevu je hospitalizovano troje dece i njihovo stanje je stabilno. Jedno dete ima umereno teško stanje, reč je o odojčetu dok su druga dva deteta uzrasta do dve godine. Reč je o deci koja još nisu vakcinisana.

Epidemiološke mere kod pacijenata kod kojih je postavljena sumnja na morbile je sprovedena, postoji posebno izolciono odeljenje i pojačane su protivepidemiološke mere.

Lekari pozivaju na vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od nalih boginja, rubeola i zaušaka.

“Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija kao što je upala mozga, ja molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila da deca prime tu vakcinu. Sve te priče o autizmu, ili bilo kakvih poremećaja koji nastaju posle vakcine su izmišljene”, kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka ističe da je vakcina nešto što je medicina zasnovala na dokazima i da ne treba sa vakcinama povezivati pojavu određenih bolesti.

“Mnogo je važnije da se majke tokom trudnoće, posebno u prvim mesecima trudnoće, na neki način izoluju, da paze gde se kreću i da ne dolaze u kontakt sa ljudima koji su inficirani na bilo koji način. Pozivam sve od 12 meseci do 18 godina, ako neko nije primio, neka primi tu vakcinu. Evidentno smo došli do toga da je sterilitet značajno porastao, zauške prave veliki problem posebno dečacima. Dajte neka prime, posebno taj muški sterilitet da sprečimo na taj način što ćemo sprečiti da obole od zauški. MMR vakcina nije nešto što će oštetiti vaše dete, nego naprotiv, sprečiće da oboli od opasnih bolesti”, naglasila je ministarka.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovnović kaže da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi.

“Četiri dan pre nego što se pojave ospe, osoba je visokoinfektivna kao i četiri dana posle pojava osipa i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na punkt za vakcinaciju i da vakcinišu svoju decu”, poručila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji, ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Trebalo bi da iznosi preko 95 odsto, što u Srbiji nije slučaj.

“Prema podacima kojima raspolažemo, obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno”, navela je Verica Jovanović.

Direktorka “Batuta” upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

Osim malih boginja, u Novom Pazaru se pojavila tuberkuloze kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici koji se mogu naći u tim porodicama. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje, rekla je Verica Jovanović.

RTS

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA