Transrodna lutka na poklon?

Na deklaraciji nigde ne stoji natpis da je reč o transrodnoj lutki, a jedino je istaknuto upozorenje da nije preporučljivo za uzrast ispod tri godine

Iako njena šestomesečna ćerkica još nije u uzrastu kada može da se igra lutkama, Spomenku J. iz Niša su obradovale igračke koje je minulog vikenda dobila kao poklone za devojčicino krštenje. Radost je trajala samo dok nije otkrila da „bebi grl“ (beba devojčica) umesto ženskog ima izraženi muški polni organ. Na deklaraciji nigde ne stoji natpis da je reč o transrodnoj lutki, a jedino je istaknuto upozorenje da nije preporučljivo za uzrast ispod tri godine.

– Lutka je kupljena u prodavnici „Mogli tojs“, išla sam kod njih da uložim reklamaciju, ali su mi rekli da bez računa ne mogu ništa da urade – kaže Spomenka J. koja tvrdi da i prijateljica koja je poklonila lutku nije imala pojma o čemu se radi. – Mislila sam da je lutka sa felerom, međutim i drugi primerak ove lutke je isti. Nije mi bitno da mi zamene, samo želim da im neko skrene pažnju na kombinovani proizvod. Nemam ništa protiv različitosti, ali kao izbor pojedinca, a ne kao nametanje tek rođenoj bebi.

Kontaktirali smo telefonom sa kompanijom „Mogli tojs“, koja je i uvoznik ovog proizvoda, ali su nas uputili da pošaljemo mejl sa pitanjima na koji do srede po podne nisu odgovorili. Inače, u njihovim radnjama ove lutke koštaju 1.000 dinara.

Jovan Jovanović, iz Udruženja potrošača, kaže da se ova majka njima nije obratila i da može od uvoznika da zahteva da joj vrati novac ukoliko je deklaracija neispravna.

– Ne bi smeli na deklaracija da stoje samo podaci o uvozniku i zemlji porekla, već bi trebalo da se utvrdi i njegova štetnost, odnosno da se navede koja ustanova je utvrdila da je proizvod neškodljiv za upotrebu – pojašnjava Jovanović.

Osim zbunjenosti roditelja, prema rečima psihologa, ovakve lutke ne bi trebalo da izazovu posledice kod dece.

– Za normalnu decu problema nema, dok kod one koja su malo zbunjena kada je reč o seksualnosti, može da pogorša stanje – kažu lekari.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • Danas mi je prosla temperatura da li danas ici na trening kosarke...
  • Poštovani, Imam bebu od 2, 5 meseca. Iskljucivo je dojena. Već mesec i po dana se mučimo sa...
  • Postovani, dete se ubolo na trn pre dva meseca, na drvenu klupu u parku. Rana je bila mala,...
  • Postovani, Beba 8. 5 meseci, od juce ima temp. koja varira od 37. 5-38. 8, dali smo...