Tako jednostavne a tako moćne! Kako igračke za ređanje i sortiranje pomažu kognitivni razvoj

Možda vam izgledaju smešno i jako jednostavno, ali nemojte da vas to zavara, igračke za ređanje i sortiranje su veoma značajne za rani razvoji jedna su od najboljih igračaka koje možete dati bilo kom detetu.

Kako to ove igračke poboljšavaju finu motoriku i jezičke veštine? Dajemo odgovor u nastavku i predstavljamo malo modernije verzije ovih klasičnih igračaka:

Pomažu razvoj fine motorike
Uzimanje predmeta i stavljanje istih na mesto koje je za to predviđeno (uklapanje oblika npr.) mališanima pomaže da nauče važnu veštinu namernog hvatanja i puštanja kao i da kontrolišu i pravilno pozicioniraju svoje prstiće. Kako bebe nemaju finu motoriku, one koriste celu šaku za istraživanje, hvatanje, bacanje i stavljanje predmeta. To znači da njima odgovaraju veći, glomazniji oblici. Kako rastu, moći će da rade i sa manjim predmetima.

Pomažu razvoj vizuelne i prostorne percepcije
Ređanje i sortiranje pomaže kod percepcije dubine, koordinacije očiju i ruku i pomaže deci da shvate svoje telo u prostoru. Kod ređanja, kada stavljate predmet jedan na drugi, morate vizuelno da izvagate gde da stavite svaki komad i u odnosu na samog sebe i u odnosu na ostale delove. Sa mlađom decom lakše je početi sa igračkama koje se ređaju jedna na drugu. Budući da delovi „sede“ / zaključavaju se u ostale delove, njihov dizajn je bolji u ranim fazama vizuelne percepcije. Tradicionalni (ne-gnezdeći) građevinski blokovi nadovezuju se na razvoj ove veštine za stariju decu. Ovi setovi zahtevaju veći stepen kontrole i pritisak da bi se komadi uravnotežili da se ne prevrnu.

Pomažu razvoj balansiranja, kontrole sedenja i krupne motorike
Počev od oko 6 meseci i više, bebe dobijaju stabilnost kičme da bi mogle same da sede. Takođe rade na koordinaciji svojih kretanja. Sedenje dok slažu predmete omogućava bebama da se naviknu na stabilizaciju tela dok se kreću i koriste ruke. Ova rana aktivnost im daje priliku i da uče da puste svoje telo da se „uhvati“ i prilagodi se kako bi održalo ravnotežu (to su pokreti poznati kao zaštitni odgovori tela).

Pomažu vežbanje hvata preko srednje linije
Hvat preko srednje linije tela je sposobnost da desna ruka pređe centar tela da bi funkcionisala na levoj hemisferi i obrnuto. Ovo je važna veština za rukopis, sečenje makazama, čitanje, jelo i sve za šta je potrebno da se ruka pomera sleva udesno ili udesno ulevo. Da biste vežbali ovu veštinu, stavite sve delove za igru na levu stranu tela, pored levog kuka. Neka dete posegne desnom rukom da zgrabi komad, a zatim ga odloži ili ispred sebe ili nadesno. Uverite se da dete koristi SAMO desnu ruku, bez leve ruke za pomoć.

Predstavljamo vam modernije varijante igračaka za ređanje i sortiranje:

LOPTICE ZA SLAGANJE – TOBBLES NEO
Cena: 3,900.00 RSD

Inovativna kreativna igračka modernog dizajna.

Uz neverovatni Tobbles Neo toranj i najmlađi će se ludo zabavljati pokušavajući da naslažu loptice, obaraju ih, okreću, menjaju orijentaciju … njihova veličina je savršena za male ruke, a jarke boje loptica će ih fascinirati. Očekuju vas sati i sati učenja i zabave!

KUTIJA ZA SORTIRANJE LOPTICA – ROLLAGAIN SORTER
Cena: 3,900.00 RSD

Ovaj klasifikator loptica je jednostavna, ali fascinantna igra za mališane kojima je jako zanimljivo, i čak intrigantno, kako se to svaka kuglica kotrlja i magično upada u svoju rupu!

Podstiče finu motoriku i sposobnost klasifikacije i razumevanje sekvencija.

SKRIVENI JEŽIĆI – HIDING HEDGEHOGS
Cena: 3,050.00 RSD

Ovi slatki ježići su idealan alat za podsticanje ranog taktilnog učenja i senzornog istraživanja na zabavan način. Mališani uz ovu igračku, napravljenu od visokokvalitetnih i potpuno sigurnih materijala, razvijaju finu motoriku i prostorno rasuđivanje.

PAMETNA KOCKA–SMARTY CUBE 1-2-3
Cena: 1,790.00 RSD

U ovoj slagalici svaki komad sadrži silikonski broj na jednoj strani i odgovarajuće tačke na drugoj. Mališani će uživati u istraživanju tekstura i glatkih kontura dok proučavaju svaki blok i imenuju njegove oblike i brojeve. Počnite klizanjem bloka 1 ispod kocke, zatim bloka 2 i na kraju bloka 3. Svi se oni kombinuju da bi napravili savršenu kocku!

AKTIVNA KOCKA – OOMBEE CUBE
Cena: 2,550.00 RSD

Hvatajte, istražujte, sortirajte i otkrivajte!

Ova kockica sa šest gumenih, vezanih geometrijskih oblika živih boja je jako privlačna za mališane. Prorezi na kocki se poklapaju samo sa jednim od gumenih vezanih oblika. Uklopite kvadrat u kvadrat, krug u krug, oval u oval, trougao u trougao. Mali osmesi zasvetle sa svakim oblikom koji savršeno uđe na svoje mesto!

Šta još možete uz igračke za ređanje i sortiranje

Razvoj jezika uz igru
– Jezičke veštine se mogu razvijati uz igru na razne načine, pa tako i uz igračke za ređanje i sortiranje. Evo nekoliko ideja:
– Koristite nekoliko različitih veličina predmeta za upoređivanje. Poredite malo i veliko kao i veliko, veće, najveće itd.
– Loptice za slaganje Tobbles Neo i kutiju za sortiranje loptica Rollagain sorter možete da koristite za učenje sekvenci tj. „Šta je sledeće?“ –  – — Možete da počnete i sa samo dve loptice, najbolje najmanjom i najvećom jer su vizuelno najrazličitije a onda dopunjavate tako da jedan deo nedostaje. Neka dete potraži taj deo.
– Vežbajte boje, učite šta je gore, šta je dole, brojanje itd.
– Probajte i da dete prati uputstva, ili da ređate naizmenično ili da ono ređa uz vaše instrukcije.

Kreativna igra
Ne postoji jedan način za igru. Deca, po prirodi, uvek razmišljaju van okvira pa ih ohrabrujte da traže alternativne načine za upotrebu igračaka. Neka smišljaju igre sa različitim delovima, neka prave priču i objasne vam šta su to napravili itd. Istraživačke aktivnosti će ojačati veštine rešavanja problema i kreativnost. Na primer:

  • Ređajte delove obrnutim redosledom. Ako popadaju, iskoristite za učenje lokacija tipa „Ooo ode ISPOD kreveta ili KROZ vrata“ itd.
  • Okrugle delove probajte da vrtite
  • Pretvarajte se da su delovi nos klovna, šešir, naočare, oči itd.

Još neki benefiti igračaka za ređanje i sortiranje:
– Učenje uzroka i posledica – momenat „šta će se desiti ako uradim uvo“ je veoma važan jer stvara osnovu za kasnije razumevanje uzroka i posledica
– Prepoznavanje oblika – ne samo što deci možete d pomognete da nauče imena oblika već i njihove karakteristike kroz opipavanje (osetiće ih i videti koliko stranica imaju)
– Postavljanje ciljeva – to je ona odlučnost koju dete ima da nešto složi/ubaci u pravi oblik po svaku cenu!
– Rešavanje problema – dete će naučiti kako da pokušava da manipuliše predmetima i proba razne strategije ne bi li postiglo cilj.

Ali, nije dovoljno samo da deci date igračke za ređanje i sortiranje i očekujete da sama iskoriste sve benefite, neophodno je da im pokazujete, postavljate pitanja, pričate naglas tokom igre i pokazujete pozitivno ponašanje kada nešto ne možete da uradite. Uostalom, to su momenti koji se pamte.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA