Šta treba znati o mlečnim formulama?

Kako se pravilno priprema formula – stavlja li se prvo voda ili prah? Kako da znam da li je moja beba dovoljno unela po obroku?Može li se nepopijeno mleko sačuvati u flašici za sledeći obrok?

Foto: Canva

Može li mlečna formula zameniti majčini mleko?

Kratko i jasno – NE!

NE POSTOJI zamena za mamino mleko – ono je najbolje i najzdravije za bebu, I tu nema dileme. Zato mama mora da učini SVE da bi dojila svoju bebu, bar do kraja prve godine života (a može i malo duže).

Korisiti majčinog mleka su jasno dokazane viševekovnim iskustvom, ali i brojnim naučnim istraživanjima. Od onih trenutnih i brzih (optimalni napredak u težini, smanjenje verovatnoće nastanka infekcija, pravilan razvoj svih bebinih organa…) su možda važniji “udaljeni” korisni efekti: prevencija gojaznosti, prevencija nastanka brojnih hroničnih  bolesti (dijabetes, maligna oboljenja), prevencija bolesti srca i krvnih sudova…

Sastav majčinog mleka je jedinstven i neponovljiv, a naprosto ga je nemoguće “kopirati”!

Ako mama ne može da doji, može li se dati “dvotrećinsko” kravlje mleko u prvoj godini života?

Kad mama ne može da doji (iz objektivnih – zdravstvenih razloga, koji su srećom veoma retki) mlečne formule su neuporedivo bolji izbor od kravljeg mleka! Evo samo nekoliko važnih razloga:

 • Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj “proteinski udar” nije baš preporučljiv za bebu koja prestaje da sisa! Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj deteta, ali višak nije dobar za bebu – opterećuju se bubrezi, ali se povećava i rizik od gojaznosti. Zato mlečne formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mleku!
 • Kravlje mleko sadrži velike i “nezgrapne” mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Ako jedan od roditelja ima alergiju na hranu, ili ako stariji brat ili sestra imaju podatak o alergiji na kravlje mlekom, ovaj se rizik višetruko povećava! Mlečna formula ima “iseckane” velike proteine koji su tako prilagođeni (adaptirani) za decu koja sa majčinog prelaze na kravlje mleko.
 • Količina gvožđa u kravljem mleku je skoro zanemarljiva, ali zato ono sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju “preuzimanje” gvožđa iz nemlečne hrane (mesa i jaja). Znamo da je gvožđe važno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca, pa može nastati anemija (malokrvnost), ako se pretera sa kravljim mlekom. U mlečnim formulama je ovaj problem rešen smanjenjem količne soli uz dodatak gvožđa, pa nema rizika od nastanka malokrvnosti!
 • Za razliku od kravljeg mleka, mlečne formule sadrže optimalan odnos i količinu omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina koje su izuzetno važne supstance koje utiču na zdrav razvoj bebinog nervnog sistema pa obezbeđuju optimalan psiho-motorni razvoj deteta.
 • U kravljem mleku NEMA probiotika, a danas sve kvalitetne mlečne formule sadrže pažljivo birane probiotske kulture koje pomažu zdravo varenje hrane, ali imaju brojne povoljne efekte na bebino zdravlje: smanjuju verovatnoću nastanka alergija na hranu, ali i proliva, stimulišu imunitet…

 

Kako se pravilno priprema formula – stavlja li se prvo voda ili prah?

UVEK se prvo odmeri tačna količina vode (kod većine fomula je to 30 ml po jednoj “merici”, ali je mudro detaljno pročitati na pakovanju), pa se sipa u flašicu, nakon toga se dodaje mlečna formula.

NIJE dobro da se prvo “ubaci” prah (formula), pa onda doliva voda – to NE treba raditi.

Podrazumeva se da je temperatura vode oko 37 stepeni,  da odgovara temperaturi tela).

Podeli:

Komentari

 1. Marijana Djelevic says:

  Molim Vas za savet u vezi prelaska sa Nan sensitiv formule na Nan 3?Do godinu dana smo koristili sensitiv mleko,a sada nakon godinu dana trebamo preci na Nan3.Strax me je reakcije organizma deteta pa vas zbpg toga pitam za savet na koji nacin je najbolje izvrsiti prelazak na jacu formulu?
  Unapred,veliko hvala.

 2. Milica Stankovic says:

  Beba je neko vreme odbijala obroke, smanjila je sa 6 na 4, kako je rodjena jako mala i svaki gram u njenoj kilazi mi je bio bitan resila sam da joj promeni formulu. Presli smo sa Novalaca na Aptamil, i stvarno je krenula da ga jede ali je dobila proliv koji ne stane vec 6 dana, ne znam jel to normalni. Uzela sam joj bulardi za bebe ali ne pomaze, stolica je i dalje retka i cesta.. molim vas za neki savet ili ohrabljenje..


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA