Šta sve niste znali o levorukoj deci

U svetu punom  dešnjaka levoruke osobe su prava retkost. O njima postoji puno mitova i priča. Neki smatraju da su umetnički nadareniji od dešnjaka, a neki su načuli da su uspešniji. 

Foto: Wikimedia

Na svetu je samo deset posto levorukih ljudi, a ako je među njima i vaše dete ili neko koga poznajete, evo šta bi ste trebali da znate

1. Levoruki su bolji u sportu

Lingvist Rik Smiths u svojoj knjizi The Puzzle of Left-Handedness iznosi podatak da levoruki imaju prednost kada su sportske aktivnosti u pitanju. Sportisti često vežbaju protiv desnorukih igrača, a levoruki se mogu prilagoditi igri na oba načina. Dešnjacima je to puno teže, pojašnjava Smits.

2. Levoruki obično imaju viši koeficijent inteligencije

Istraživači sa Univerziteta St. Lawrence u New Yorku otkrili su da je više levorukih sa koeficijentom inteligencije većim od 140 nego dešnjaci. Levoruki su bili Albert Einstein, Isaac Newton i Charles Darwin.

3. Levoruki su možda bolji vozači od dešnjaka

Istraživanje autoškole AA iz Velike Britanije pokazalo je da je 57 posto budućih levorukih vozača prošlo vozački ispit iz prve naspram 47 posto dešnjaka.

4. Levorukima nije suđeno da budu umetnici

Svi smo čuli da su levoruki nadareniji po pitanju umetnosti od dešnjaka, ali izgleda da je to samo glasina. Istraživača Gina Grimshaw sa Univerziteta Wellington na Novom Zelandu je to opovrgnula 2013. nakon što je sprovela istraživanje kojim nije otkrila razliku u pet mera posebnosti koje je testirala među levorukim i desnorukim.

5. Levoruki  imaju svoj dan u godini

Od 1996. godine 13. avgust je posvećen levorukima. Ne zaboravite na to ove godine i pokažite svom levorukom detetu ili prijatelju da je poseban.

Index

Podeli:

Komentari

  1. Snezana says:

    Moja cerka je levoruka piše, slikarstvom se bavi, cak i njena deca, dvoje decaka, su isto levoruki sem supruga.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA