Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Šta onda da se radi sa bakterijama u nosu?

Kao što rekosmo, radi se o bakterijama koje NISU opasne! Decu koja nemaju visoku temperaturu, ne kašlju, a imaju bakterije u nosu – NE TREBA lečiti antibiotskim sirupima (kao ni injekcijama). Radi se o zdravoj deci, a ne o pacijentima. Curenje nosa je rezultat virusne infekcije (ređe alergije), a tu antibiotik nema šta da radi.

Kada ima potrebe za antibiotskom terapijom?

Ako dete ima glavobolju, povišenu temperaturu, nadražajno kašlje, a iz nosa mu curi gnojav sekret – situacija je drugačija. Tada se najverovatnije radi o zapaljenju sinusa (sinusitis), što zahteva poseban tretman – često i antibiotike.

Međutim, to su situacije kada je obavezna konsultacija sa pedijatrom. Ne treba davati antibiotike “na svoju ruku”. To je u isključivoj nadležnosti lekara!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani doktore,moja curica ima 3godine i 6mjeseci….u urinu prije mjesec dana pronađena joj je bakterija st.pneumoniae…doktorici nije bilo jasno od kuda takva bakterija u urinu..dat joj je jedini sirup antibiotik koji bi joj moga pomoći ili ako ne, morali bismo ostati u bolnici na većim pretragama…. na sreću pomogao je…no naša pedijatrica je pri našoj prošloj posjeti zahtjevala da se uradi bris grla i nosića…i jutros su stigli nalazi. Grlo je uredno, no u nosu su pronađene dvije bakterije:moraxella catarrhalis i streptococcus pneumoniae…iz razloga što naše pedijatrice nema poslali su me školskoj dokrtorici koja nam je dala kapi gentokulin da koristimo 3*2kapi….djevojčoca povremeno kašlje i dosta slini žućkasti sekret …malo me brine jer ta bakterija nam je već bila u urinu,a sada je u nosu…molim Vas Vaše misljenje…hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,mom sinu koji ima 4 god.i ide u vrtić skoro stalno curi nos. E sad to me ne zabrinjava,vec u zadnje vreme se oseca miris gnoja iz nosica.Ispiramo fiziološkim ,ali taj neprijatan miris i zeleno zuckast sekret je stalno prisutan. Inace je veseo,apetit dobar…sta bi mogli uraditi?
  Hvala i srdacan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 3. Moja devojcica ima 2 godine i mesec dana,radili ymo briseve i u rezultatima pise da dete ima moraxelu u nosu,dobili smo Panklav ×2 i dete nece da ga pije sta da radim?

  Odgovori na komentar
 4. postovani mjoja cerka ima 6 godina ima problem sa suvim kasljem i curenjem iz nosa vecinom su sline providne a nekad i guste zelene ponekad i jako zute ima i crvenilo ociju i krmelje bili smo na pregledu kod orl dijagnoza alergiski rihinitis dobili smo sprej za nos nasonex i pihysiomer kids mesec dana treba da radimo bris grla i nosa zanimame vase misljenje sta da radomo dalje i dali je nesonex jak za nju i kakve posledice mogu da nastanu hvala

  Odgovori na komentar
 5. Suljić Amira 25.02.2020 u 23:13

  Postovani, moj sin do 4 godine vec 4 mjeseca ima zapusen nosic, sekreta malo i to bistat do blago zuckast. Probali smo sve i svasta, dva puta ispio antibiotik i nakon toga par dana mu bude dobro i opet se zapusi. Nema.temperaturu niti bilo kakve dr smetnje. Probali smo i sa Lordesom i antialergijskom terapijom nije pomoglo. Bris nismo radili, doktor nam jos nije predlozio. Inhalacije malo ublaze problem ali ne rijese. ???
  Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 32 od 32<<<2829303132

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA