Šta će sve novo u srpskoj medicini doneti ova godina

Ove godine mnogi pacijenti u Srbiji trebalo bi brže da dođu do terapije, a da liste čekanja za većinu pregleda budu skraćene. “Blic” je pitao nekoliko poznatih srpskih lekara šta će sve biti novo u onim oblastima medicine kojima se bave. Evo njihovih procena…

Mima Fazlagić

Foto: Vladimir Živojinović / RAS SrbijaMima Fazlagić

Mima Fazlagić, ginekolog – DNK dijagnostika

Prema rečima ginekologa dr Mime Fazlagić iz “Narodnog fronta”, napredak medicine usko je povezan sa napretkom tehnologije, a noviteti koji nas očekuju u ovoj oblasti medicine tiču se i DNK analiza.

– U sledećoj godini sigurno će se usavršiti metoda sekvencioniranja bebine DNK iz majčine krvi. Danas se pomoću ove dijagnostike otkriva nekoliko genetskih oboljenja i sindroma, a verujem da će se u sledećoj godini moći iščitati ceo genom bebe iz majčine krvi. Verovatno će doći i do usavršavanja metoda koji pomažu u vantelesnoj oplodnji i usavršavanja mogućnosti preimplantacione dijagnostike. Ta metoda podrazumeva da se prilikom vantelesne oplodnje u prva 72 sata izdvoji jedna ćelija i da se u njoj iščita DNK i tako utvrdi da li je plod zdrav. Ono što muči nas ginekologe već nekoliko vekova, a to je sprečavanje pobačaja i prevremenog porođaja, verovatno će i u narednom periodu ostati nerešen problem – kaže dr Fazlagić.

Radan Džodić

Foto: Vesna Lalić / RAS SrbijaRadan Džodić

Radan Džodić, direktor instituta za onkologiju – Stižu novi onkološki lekovi

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić kaže da nas u ovoj oblasti medicine u 2017. godini očekuju mnogobrojne novine.

– Najsavremenija oprema za radioterapiju skratiće vreme čekanja na terapiju, biće dosupni inovativni lekovi za onkološke pacijente. Ja se nadam da ćemo sledeće godine imati još četiri akceleratora i da ćemo jedan pustiti u rad već u januaru. Što se hirurgije tiče, mi pratimo sve savremene hirurške tehnike, i tu se ne razlikujemo od sveta. Što se nauke tiče, nastavićemo sa genetskim istraživanjima. Ne bavimo se samo dijagnostikom i lečenjem nego i istraživanjima, i po tome smo takođe posebni – objašnjava prof. dr Džodić.

Dragan Savić

Foto: Dejan Briza / RAS SrbijaDragan Savić

Dragan Savić, neurohirurg – Pacijent kao asistent

Prema rečima neurohirurga Dragana Savića, operacija tumora na mozgu pacijenta dok je on u budnom stanju nešto je što se radi u svetu, a od ove godine bi moglo da se primenjuje i kod nas.

– To bi značilo da je pacijent u budnom stanju dok ga operišemo i da uz pomoć komandi sprovodimo monitoring. Mi operišemo, a on priča. Kada vidimo da dolazi do poremećaja u govoru, znači da oštećujemo zonu za govor i stajemo. Kada mu kažeš podigni ruku, nogu, ako ne može, znači da opet treba da stanemo – objašnjava dr Savić.

Miljko Ristić

Foto: Goran Srdanov / RAS SrbijaMiljko Ristić

Miljko Ristić – Novi skener u KCS

Na Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije stigao je novi skener, koji će prema rečima direktora ove ustanove prof. dr Miljka Ristića znatno pomoći u lečenju pacijenata.

– Zahvaljujući ovom skeneru, smanjiće se liste čekanja. Sistem uspešnosti i kvalitet snimka su stoprocentni. Pacijenti će moći da budu pregledani na način koji ne oštećuje ostale organe, a koji je potpuno precizan. Finansijske uštede su takođe velike – tvrdi Ristić.

Već sredinom ovog meseca očekuju se prvi snimci na ovom skeneru.

Pacijenti će moći da budu pregledani na način koji ne oštećuje ostale organe, a koji je potpuno precizan

Zoran Radojičić

Foto: Oliver Bunić / RAS SrbijaZoran Radojičić

Zoran Radojičić, direktor tiršove – Presađivanje organa

U 2017. prvi put biće urađena transplantacija jetre na Univerzitetskoj dečjoj klinici u saradnji sa kolegama iz Francuske. Kako kaže prof. dr Zoran Radojičić, dečji hirurg, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, sada decu za ovaj zahvat šaljemo u inostranstvo.

– Na razvoju programa tranplantacije jetre kod dece sa živog donora radili smo nekoliko godina i očekujemo prve opipljive rezultate velikog truda transplantacionog tima u Tiršovoj – s ponosom govori Radojičić.

Snežana Rakić

Foto: Dejan Briza / RAS SrbijaSnežana Rakić

Snežana Rakić, narodni front – Bebe iz epruvete

Tokom godine GAK “Narodni front” proslaviće hiljaditu bebu iz epruvete. Šanse za potencijalne mame i tate koje ne mogu da dobiju decu prirodnom oplodnjom sada su mnogo veće.

– Pored toga još jedna sala biće namenjena laporoskopskim operacijama – tvrdi prof. dr Snežana Rakić, direktorka “Narodnog fronta”.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA