Sladoled zimi da ili ne?

Sa prvim hladnim danima mnogi se bez razloga odriču uživanja u sladoledu. Uverenje da  zimi ne treba jesti sladoled je netačno iz razloga što upale grla izazivaju virusi i bakterije, a pokazalo se da je najveća učestalost oboljevanja upravo u školskim kolektivima.

Konzumaciju sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana. Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici  hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a  zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i  bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.

,,Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da pored toga što deluje antiimflatorno sladoled takođe smanjuje simptome i znake oboljenja’’ objašnjava lekar specijalista ORL, Doc. Dr Vladimir Nešić.

Konzumacija sladoleda može pomoći i prilikom gušobolje iz razloga što  sladoled deluje  s jedne  strane antizapaljenski, a s druge strane smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće koja ujedno sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji.

Ringeraja

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA