Škripanje zubima kod dece

Škripanje zubima (stručni naziv je bruksizam) nije retko ni kod dece. Spominje se zastupljenost kod dece do 12 godina i do 33% slučajeva mada su statistike nedovoljno precizne, a za našu sredinu i nemamo podataka.

Najčešće se pojavljuje u periodu nicanja mlečnih i stalnih zuba, i uglavnom se gubi po njihovom potpunom izbijanju. Mnogo je češće noćno škripanje od dnevnog i roditelji ga ređe i to uglavnom slučajno primećuju.

Iako je stres najčešći uzrok bruksizma kod odraslih, uzroci škripanja zuba kod dece mogu da budu različiti. Spominju se nepravilni kontakti između zuba, ali i različita opšta oboljenja i stanja(infekcije, nepravilna ishrana, alergije, parazitarna oboljenja, hormonska oboljenja i sl.). Svakako da značajnu ulogu mogu da imaju i stres i ostali psihološki problemi(anksioznost, hiperaktivnost).

Škripanje zubima može da bude posledica i često jedan od prvih znakova(pored hrkanja i disanja na usta) otežanog ili onemogućenog prolaska vazduha kroz nos(gornji disajni putevi) što sa sobom nosi niz ozbiljnih posledica po opšte zdravlje i razvoj skeleta lica. To može da uzrokuje i tzv noćne prestanke disanje(apnee). Otežan protok vazduha stvara refleksne pokrete izbacivanja vilice što stimuliše mišične receptore, povećavajući njihovu aktivnost i započinje škripanje zubima. Roditelji uglavnom ne primećuju ili zanemaruju noćne poremećaje disanja pa se ovaj ozbiljan zdravstveni problem uglavnom zakasnelo otkriva.

Studije su isto tako pokazale da u najvećem broju slučajeva posle operacije krajnika i prestanka disanja na usta prestaje i škripanje zubima. Ali u oko 24% i pored prohodnosti nosa, disanje na usta zaostaje kao navika i potrebno je da se aktivno leči.

Iznenadna pojava škripanja zubima može da govori o stresnim momentima, posebno kod školske dece. Veliki broj dece sa problemima u porodici ili psihološkim problemima kod roditelja isto tako ima i škripanje zubima.

Pojedina istraživanja ukazuju da noćni poremećaji disanja povezani sa bruksizmom i sami po sebi mogu da uzrokuju stres, anksioznost i poremećaje ponašanja poput hiperkativnosti i poremećene pažnje kod dece.

Škripanje zubima može da izazove bolove u vilicama, glavobolju, probleme u viličnom zglobu i trošenje zuba. Istrošeni zubi mogu da pokazuju osetljivost na toplo i hladno usled pucanja gleđi. Pojava neobjašnjihiv ranica na sluznici usana i obraza može da ukazuje na bruksizam.

Ukoliko škripanje zubima traje duže vreme neophodno je da dete hitno pogleda stomatolog kako bi se na vreme isključili ozbiljniji, gore navedeni, poremećaji koji ga uzrokuju. Postojanje bolova i drugih simptoma, izraženo trošenje zuba kao i zaostajanje disanja na usta (i posle izvršenog uklanjanja krajnika i obezbeđivanja prohodnosti gornjih disajnih puteva) zahteva odgovarajuće mere lečenja i zaštite, koje su jednostavne i veoma efikasne. Ne treba zanemarivati problem!!!

Prof.dr Jovan Vojinović

Fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Poštovani, otkada znam za sebe skrgucem zubima, još OS ranog detinjstva. Taj problem ima i moj otac. Na sreću nikada nisam imala gore navedene probleme. Moj sin koji puni pet godina od nicanja prvih zuba škripi isključivo noću. Nisam do sada primetila nikakve probleme,sem što nemirnije spava. U mom slučaju rekla bih da je nasledno. Sin sem alergije na neke namirnice koju je prerastao nema drugih problema. Stres takođe isključujem kao inicijator. Kakvo je Vaše mišljenje, da lo bi time trebalo da sw Ozbiljnije Pozabavimo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Mislim da sve ukazuje na to da se radi o konstituciji – nasleđu! Kad je sve drugo sa detetom ok – ovo NIJE za brigu!

 2. marija says:

  Postovani, imam bebu od 7 meseci, par puta smo ga uhvatili kako skrguce zubima. Moram da napomenem da ima ukupno 5 zubica, 3 dole i 2 gore koji jos uvek nisu skroz izasli, nije mnogo, i cesce je bilo kad su tek izbijali. Da li mislite da je zbog zubica ili nesto drugo moze biti u pitanju?

  • MojPedijatar says:

   KAdas se ovako retko dešava, a beba lepo napreduje i razavija se – NEMA razloga za brigu!

 3. Janko says:

  Postovani,imam bebu od 8 meseci,primetili smo da on skrguce danju budan,nocu ga nismo culi iako smo da kazem malo bdili kraj njega kad spava da utvrdimo da li to radi u snu.
  Ima donje jedinice koje su izrasle jedna za drugomu razmaku od 5 dana i gornju dvojku koja se pomolila do pola.Koliko smo videli on skrguce tim jedinicama dole o tu gornju dvojku.
  On pojacano balavi i malo je nerovozan.Lepo jede i pije vodu,nema temperaturu.
  Pitanje je da li mislite da je to OK ili treba brinuti?

  • MojPedijatar says:

   AKo beba lepo jede i napreduje i neurološki (motorno) se normalno razvija – ovo NIJE za brigu!

 4. Aldijana says:

  Poštovani sin mi ima 7 godina i u toku sna škrguće zubima. Trenutno mu niču stalni i ispadaju mliječni zubići, diše normalno na nos i ne budi se iz sna ! Da li treba da nešto poduzmemo u vezi toga?

 5. Jovana says:

  Poštovani, imam cerku od 4ipo godine. Veoma dug period skripi nocu zubima – više od godinu dana. Nema problema sa disanjem. Nisam sigurna sa čim može da bude povezano – konkretno, kasno je progovorila i počela da ostvaruje interakciju, pa su posjete logooedu i dječjem psihologu bile česte, a sa fiziološke strane ima problema sa hemoroidima (uskoro idemo na konsultacije sa dječjim hirurgom). Naravno, o ovom smo već razgovarali sa našim pedijatrom, koji je rekao da nema nikakvih razloga za brigu, ali me interesuje i Vaše mišljenje, jer je škripanje baš jako u posljednje vrijeme.
  Unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je Vaš pedijatar ovo ispravno procenio i da “šgrgutanje” zubima nije za brigu.

 6. Marija says:

  Postovani, moj sin ima 2 i po godine i od pre 6 meseci ne nosi cuclu, izgubio je i nije hteo ni jednu drugu, od tada skrguce zubima nekad ga cujem preko noci a preko dana vise ne, prestao je. Pored ovoh siptoma zmirka ponekad na desno oko kad vidi nekoga ne poznatog ili kad se obraduje necemu.

  • MojPedijatar says:

   Nemoguće je proceniti dete bez pregleda, ali se po Vasem opisu NE čini da postoji bilo kakav ozbiljan problem

 7. Romana says:

  Škrgutanje kao problem u naslovu i članku, a pedijatar na svaki problem, komentira da nije problem????!!
  Pa kad je onda pobogu problem??? …. imam dijete starosti 14 mjeseci, također škrguče tu i tamo, taman da probije nervni zid, sad jel problem ili nije, tko bi ga znao???
  zahvaljujem unaprijed
  lp,
  zbunjena

  • MojPedijatar says:

   Škrgutanje “tu i tamo” kod bebe koja lepo napreduje i razvija se zaista NIJE za brigu!

Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA