Saveti stomatolga: Karijes kod dece

Čim opazite pojavu belih mrlja na sekutićima, izuzetno je bitno da posetite zubara. Jer bez intervencije zubara zubi delimično zahvaćeni oštećenjem počinju da se krnje, što dovodi do ozbiljnih upala i jakog bola.

Slatkiši, flašice, cucle varalice, sve to utiče na to da se karijes pojavi kod sasvim male dece. Zdravi zubi su veoma bitni za opšte zdravlje mališana. Nažalost, pokavreni zub, osim što boli, može da izazove i ozbiljne posledice.

– Karijes ili kvar na zubima nastaje usled razlaganja zubne supstance gleđi i ponekad dentina. Pomenute zubne komponente se razmekšavaju usled invazivnog dejstva mikroorganizama dentalnog plaka na zubima – objašnjava stomatolog Milan Kuljača i dodaje:

– Sve to može da se dešava i na dečjim mlečnim zubima. Od šestog meseca pa sve do šeste godine života deteta, kada se pojavljuju prvi stalni zubi, veoma je važna higijena mlečnih zuba.

Krivci za karijes

Pljuvačka i karijes

Noću se pljuvačka mnogo manje luči, a ona ima zaštitnu ulogu zbog visokog sadržaja mikroelergenata i fluora. Usne kod dece nisu skroz zatvorene, pa se predeo gornjih zuba brže suši. Beba duže vreme spava, a tokom sna pljuvačka se slabije luči. Pljuvačka kod bebe ima upola manje zaštitinih antitela nego u kasnijem periodu. Zbog toga se na površini gomilaju mlečne bakterije, dok deca koja su na mešovitoj ishrani počinju da uzimaju i čvrstu hranu, što potpomaže samočišćenje tvrdog zubnog tkiva. Zaštitna uloga pljuvačke se narušava i kada dete dobija mleko non-stop, bez ikakvog reda, kada god to poželi. Na taj način pljuvačka ne može da ispira usnu duplju, što izaziva stalno prisustvo mlečne kiseline.

Hrana – Da bi mališan uveče zaspao, date mu čaj, mleko ili omiljeni sok u flašici. Naravno, posle toga nema pranja zuba i eto savršene podloge za razvijanje bakterija i nastanak karijesa.

Karijes flašice – Ovaj karijes se izuzetno brzo razvija, a javlja se kod male dece koja redovno pred spavanje ili čak i noću piju mleko ili sokove iz bočice sa dudom. Ovaj karijes prvo zahvata gornje sekutiće i vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a kasnije i u donjoj.

Cirkularni karijes – Ovaj karijes izazivaju bakterije iz roda sterptoccocus mutans koje su i inače osnovni izazivači razaranja zubne gleđi. One se vezuju za površinu zuba, oko sebe stvaraju sluzave omotače koji se nazivaju zubni plak. U zubnom plaku bakterije prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nusproizvod tu se nagomilavaju organske kiseline. Te kiseline deluju na površinu gleđi i narušavaju ravnotežu između mehanizama razgradnje i ponovne izgradnje mineralne rešetke. Kao posledica toga, minerali se izvlače iz gleđi, ona slabi, gubi svoju providnost i, na kraju, puca. Razaranje se odvija kružno, pa otud naziv cirkularni.

Higijena

Roditelji bi trebalo da šestomesečnoj bebi počnu da vaticom i vodom peru zube. Postepeno, kako dete raste počinje upotreba četkice za zube pa i paste za zube. Već sa pet godina dete uz nadzor roditelja treba posle svakog jela da pere zube. U tom uzrastu ništa ne može da zameni klasično pranje zuba, a pogotovo ne jedenje jabuke i sl.

Kada kod zubara

Čim opazite pojavu belih mrlja na sekutićima, izuzetno je bitno da posetite zubara. Jer bez intervencije zubara zubi delimično zahvaćeni oštećenjem počinju da se krnje, što dovodi do ozbiljnih upala i jakog bola.

– Karijes koji se pojavi na zubima još u ranom uzrastu deteta, recimo već oko treće godine života, stomatolog treba uz asistenciju roditelja da ukloni – kaže dr Kuljača i dodaje:

– Ukoliko se karijes proširi na veću površinu mlečnog zuba, može da dovede do zapaljenja živca tog zuba, pa čak i nekroze i gangrene jer su do šeste godine mnogi mlečni zubi još vitalni.

Posle šeste godine života izlaze prvi stalni kutnjaci, pojedini mlečni zubi ispadaju, a većina mlečnih zuba gubi svoj vitalitet, zbog postepene erupcije, tj. izrastanja ostalih stalnih zuba. Zato se dešava da, iako su jako kvarni, mlečni zubi u kasnijem uzrastu uopšte ne bole. Kod njih je u toku resorpcija korenova usled laganog rasta stalnih zametaka. Često takvi kvarni mlečni zubi služe kao čuvari prostora za stalne zube, dok stalni zubi ne zauzmu svoje mesto. Zadnji mlečni zubi se gube otprilike oko jedanaeste godine života, a neki put ostaju i duže. Higijena i uporno pranje zuba je najbolje i jedino rešenje za decu svih uzrasta i, naravno, što manje unošenje slatkiša, a veće korišćenje visokokalorične hrane.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA