Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

Foto: Flickr

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Osnovana sumnja na ovaj virus se postavlja posle pregleda bebe, a potvrda dijagnoze se dobija nakon jednostavnog laboratorijskog pregleda stolice na rotavirus. Sve se završi u roku od jednog do dva dana!

 • Kako se leči?

Lečenje se, pre svega, sprovodi nadoknadom tečnosti (rehidracija). Što je dete manje, veća je mogućnost da mu je potrebna intravenska korekcija dehidracije i poremećaja elektrolita (infuzija). Zato bebe neretko «zaglave» u bolnici, ali se posle par dana intravenske rehidracije uspešno oporavljaju. Sreća je da se oštećena crevna sluznica brzo i lako obnavlja, pa je i ozdravljenje deteta relativno brzo.

Nešto veće bebe mogu da prebole ovaj virus posle oralne rehidracije – nadoknade tečnosti odgovarajućim rastvorima, koje dete pije po sistemu: često, po malo.

Korekcija ishrane je drugi važan korak u lečenju ove neprijatne infekcije. Majčino mleko je najbolja dijeta, a ukoliko mama nije u mogućnosti da doji, daju se adaptirane mlečne formule koje ne sadrže mlečni šećer. Tako se sprečava pogoršanje proliva (jer nesvareni šećer samo povećava broj prolivastih stolica), ali i «kupuje» vreme da se ranjena crevna sluznica obnovi.

 • Da li su moguće komplikacije?

Jesu, ako se bolest ne dijagnostikuje na vreme, a naročito ako lečenje ne počne brzo. Tada beba može da izgubi mnogo tečnosti, ali i važnih elektrolita (soli i minerala, bez kojih nema života), što se zove dehidracija. Teška dehidracija je po život opasno stanje kod male dece, a naročito u prvim mesecima života.

 • Može li da se spreči rotavirusna infekcija?

Može, i to na tri načina!

Prvi je detaljna, pedantna higijena – što sprečava širenje virusa, drugi je dojenje – koje (dokazano) smanjuje rizik od ove neprijatne infekcije, a treći je vakcinacija. Već nekoliko godina, vakcina koja se primenjuje u razvijenim medicinskim zemljama (SAD prednjači u tome), pokazala se veoma efikasnom. Nažalost, kod nas je nema, tako da nam ostaje promocija dojenja (što je višestruko korisno za bebu) i sprovođenje adekvatnih higijenskih mera.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Primer: moje dete je pilo asaptirano mleko do dve godine i evo prvi put ima stomacni virus sa pet godina. Reklabih laicki probiotuci , prebiotici i pravilna ishrana su tu uradili svoje. Tako da se ne bih slizilada su samo bebe koje sisaju zasticene jer ne hrane se sve majke zdravo i adekvatno da bi i njihovo mleko bilo kvalutetno.

  • Ivy says:

   Nema nekvalitetnog majčinog mleka.
   Samo majke zavisnici i one koje moraju da uzimaju određene lekove ne treba da doje.

 2. Anaida says:

  Postovani! Sta znace leukociti u stolici?

 3. Reljina mama says:

  Postovani,

  Moj sin je prelezao rotavirus sa 4 i po meseca, 10 dana u bonici, prvo u jednoj gde nisu ni proverili koji je virus u pitanju, i nalivali ga infuzijama, gde je na moj zahtev prebacen na Institut za majku i dete, jer je vec bio skoro dehidrirao, lekari su ucini svoje i povratili ga vec za 3 dana, dete je bilo mnogo bolje. Mene zanima sad jedna stvar, on sada ima 2 i po godine i odbija skoro sve od hrane, uglavnom ono sto nije dobro bi jeo, a jede u vrticu tipa virsle i pastete, krem…Nama je tada jedan od doktora rekao da on vise nikada nece biti isto dete, tada sam bila u bunilu, jer nespavanje od 10 dana cini svoje, i nikad ga nisam pitala sta je to trebalo da znaci. Da li sada ovo sto tako slabo jede i izbacio je skoro sve zdravo iz ishrane ima veze sa tadasnjim virusom? Nas pedijatar kaze da je to samo faza, ali ta faza meni predugo traje, skoro vise od pola godine.

  hvala

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA