Roditelji oprez: Deca zbog omiljenih igrica zloupotrebljavaju kartice iz vaših novčanika

Sa pandemijom kovida 19 deca su postala daleko upućenija na korišćenje mobilnih telefona i interneta, a posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje videćemo tek kada se vratimo u normalne tokove.

Foto: Canva

Pred roditeljima je velika odgovornost, jer moraju da obuče sebe i nauče dete kako da bezbedno koriste internet. Fondacija “Tijana Jurić” redovno posećuje škole i obučava roditelje kako budu informisani o dečjem krstarenju morem punim krokodila.

– Inspektorka za digitalni kriminal nam je na jednom seminaru napomenula da roditelji povremeno treba da provere svoju decu – šta pišu, gde se kreću, da budu ukorak ili čak korak ispred njih, kao i da obavezno znaju njihovu lozinku – kaže nastavnica Milena Škaro OŠ “Miloš Crnjanski” u sremskom mestu Hrtkovci.

Kontrola i uvid u kretanje dece na društvenim mrežama je od izuzetnog značaja za prevenciju štetnih posledica. Sedmaci ove škole su učestvovali i u međunarodnom projektu Don’t be addicted, učeći da se izbore sa zavisnošću koju nosi digitalno doba, vežbajući da tokom dana odvoje vreme za igru i druženje bez savremenih sredstava komunikacije

Deca daju podace bankarskih kartica svojih roditelja da bi prešla na viši nivo.
Igor Jurić kaže da se lične informacije, lokacija, ali i podaci sa roditeljskih bankarskih kartica najviše dele nesvesno, tokom igranja igrica, što je često uslov da se pređe u naredni nivo igre. A, upravo na to računaju predatori, vrebajući na svakom koraku.

Nisu samo devojčice žrtve, naprotiv!
– Značajno je i da razbijemo predrasude, pa tako treba naglasiti da, iako su procentualno češće, nisu samo devojčice žrtve. Upravo na sudu zastupamo dečaka koji je prošao kroz pakao na jednoj društvenoj mreži. Krenulo je kao klasičan primer manipulacije, preraslo u ucenu i završilo se seksualnim zlostavljanjem – navodi Jurić.

Zato je, slažu se prosvetne radnice, i te kako potrebna svakodnevna edukacija o bezbednom korišćenju interneta, jer se svaki problem lakše reši kada se detektuje na vreme.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA