Roditelji misle raste zubić, a dete vrišti zbog herpangine

Zbog nespecifičnih simptoma ovo oboljenje često kod dece lako može da se pomeša sa drugim bolestima. Prvo se javlja malaksalost, pa povišena temperatura, mališan trpi jak bol u ždrelu. 

pregled

Virusno oboljenje – herpangina, relativno je česta bolest u dečjem uzrastu u letnjem periodu, a često ostaje neprepoznata ili “proglašena” za neku drugu bolest.

Ovo oboljenje izazivaju brojni sojevi koksaki virusa grupe A, a ređe i koksaki B virusi, kao i ehovirusi i enterovirusi.

Doktorka Svetlana Valjarević iz Službe ORL sa maksilofacijalnom hirurgijom Kliničko-bolničkog centra “Zemun” kaže da se bolest najčešće javlja od avgusta do oktobra. Prenosi se prljavim rukama (feko-oralni put), ili direktno kapljičnim putem.

– Bolest počinje malaksalošću deteta, koje gubi apetit. Temperatura je izrazito povišena, čak i iznad 39 Celzijusovih stepeni. Javlja se jak bol u ždrelu, a dete odbija i tečnost i hranu. Visoka temperatura traje dva do tri dana, a i kad prestane dete je veoma razdražljivo, plače, budi se iz sna, nosić curi. Zbog otežanog gutanja, pljuvačka curi niz usnice, pa to roditelji često tumače kao posledicu rasta zubića. Nekada dete i povraća – objašnjava doktorka Valjarević.

Dijagnoza herpangine postavlja se nakon pregleda ždrela. Na nepcu, krajnicima i sluzokoži obraza postoje “ranice”, odnosno ulcerozne promene, belo-sive boje, oivičene crvenim rubom, prečnika do 5 mm. Najčešće ih ima manje od 10, nekad samo dve, pa je pažljiv pregled neophodan. Te promene su veoma bolne. Ostala sluzokoža ne izgleda promenjeno ni upaljeno.

Kod ove bolesti, kaže dr Valjarević, krvna slika je nespecifična, najčešće je ukupan broj leukocita u granicama referentnih vrednosti, uz povišen broj limfocita, što ukazuje na virusnu infekciju. C-reaktivni protein je povišen i u prvih 48 do 72 sata najčešće ima vrednost od 30 do 40, a potom opada. Bris nosa i grla su uredni.

MOŽE I DA SE PONOVI

Bolest prolazi za sedam do 10 dana, bez posledica. Veoma retko infekcije izazvane enterovirusom 71 mogu da dovedu i do infekcija nervnog sistema. Imunitet koji se stekne je trajan, ali pošto tridesetak sojeva virusa može da izazove herpanginu, jasno je da je moguće imati je nekoliko puta u životu.

– U lečenju herpangine važni su strpljenje i odgovarajuća terapija bola – kaže dr Valjarević. – Detetu je neophodno dati lekove protiv temperature i bolova (paracetamol ili brufen sirup), jer su promene u ždrelu izrazito bolne. Mogu se dati i gelovi sa anestetikom koji se koriste kod nicanja zubića. Ukoliko su promene na sluznici obraza ili unutrašnje strane usana, namažite detetu direktno gel na njih. U lečenju herpangine antibiotici nemaju ulogu, jer se radi o virusnom oboljenju.

Izbegavajte da detetu nudite voće i voćne sokove jer njihova kiselost provocira bol. Dete će najradije piti hladno mleko, pojesti sladoled, ohlađen griz ili puding. Vodite računa da dete ne dehidrira, nudite mu tečnost što češće u toku dana. Ukoliko dete plače bez suzica, nema uobičajen broj mokrih pelena, urin je taman, a sluzokoža usta je suva, javite se lekaru jer se radi o dehidrataciji, pa je nekada neophodno lečenje u bolničkim uslovima zbog nadoknade tečnosti.

Novosti

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,molim za misljenje i konsultaciju.Starije dete od 6.godina je u utorak dobilo temperaturu,brisevi uredni,ks dobra,leukociti u blagom padu.Urin uredan.Pregledana je u domu zdravlja,grlo blago upaljeno.Temperatura i dalje prisutna,opste stanje diskutabilno.Juce je pregledana u Kc-u,specijalista ukljucuje antibiotik i konstatuje da je zdrelo upaljeno,tacnije desni krajnik.
  Danas ima sekrecije u nosu i prisutno je nakasljavanje.Nemamo adekvatnu dijagnozu,cekamo delovanje antibiotika.
  Mladje dete,2.5 god u petak dobilo temperaturu,vrlo je slomljen i malaksao,takodje ks delimicno uredna,leukociti i trombociti u blagom padu.Da li i tu uraditi briseve i proveriti urin? (Osim temp nema drugih simptoma).
  Da,starijem detetu je i crp radjen,u granicama normale je

  Odgovori na komentar
   • Brisevi,urin,kks,crp,sve je dato pre uvodjenja ab terapije.Orl je konstatovao zapaljenje desnog krajnika i naknadno ukljucio terapiju iako su brisevi cisti a kks ne pokazuje bakterijsku infekciju.Juce je mladjem detetu radjena kks i crp,granulociti pokazuju mix bakterijske i virusne upale,crp je miran.I njemu je antibiotik ukljucen.Opet ista prica,grlo blago crveno,odatle teperatura nije.A zali se na bol u ustima.Pitala sam za misljenje nadajuci se da ce vama kao strucnjaku mozda sinuti sta je u pitanju,tri institucije smo prosli (dom zdravlja Vracar,Kc i Olgu Dedijer),niko nema ideju sta je u pitanju.Analize su radjene privatno na moj zahtev.Nisam zdravstveni radnik,ne znam kako deci da pomognem.Hvala u svakom slucaju.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA