Put ka uspešnom dojenju

Kako, zašto i zbog čega?

Pisanju ove knjige prethodile su godine edukacije mamâ ne samo o važnosti dojenja nego i o tome kako da se dojenje uspešno uspostavi. Ne mogu a da se ne zapitam zašto je u Srbiji procenat isključivo dojenih beba u prvom mesecu života 35%.

Put ka uspesnom dojenju

Zašto u zemlji u kojoj porodiljsko odsustvo traje dvanaest meseci i u kojoj je važnost majčinog mleka opštepoznata postoje tako poražavajuće statistike? Da li su krive mame koje se odluče da ne doje bebu, koje poistove- čuju fabrički napravljeno adaptirano mleko s prirodnim proizvodom sopstvenog tela?

Da li današnje mame svesno odlučuju da ne doje? Na oba pitanja odgovor je ne. I visokoobrazovanoj, obaveštenoj mami, i onoj koja nema nikakvo zvanično obrazovanje poznata je važnost dojenja i bez ijedne pročitane knjige o toj temi.

To je instinkt koji nam je urođen kao ženskim bićima, a u njegovo suzbijanje ulaže se dosta truda, mada odluka o tome da se beba ne doji mamu nikad ne ostavlja bez griže savesti. Kako je onda moguće da procenat dojenih beba u Srbiji nije blizu 100%? Šta je to što se umešalo između mame i bebe i poremetilo njihov urođeni sklad?

Kako to da već u porodilištu mame dobijaju pogrešne savete ili im se govori da nemaju mleka? U tim kritičnim prvim trenucima mama posle porođaja, umorna i uzburkanih hormona, biva obaveštena o tome da neće moći da pruži bebi ono što joj rođenjem pripada. Da su joj grudi male. Da su prevelike. Neodgovarajuće bradavice. Lenja beba. Neposlušna mama…

I bezbroj drugih rečenica koje ne motivišu mamu i ne pružaju joj preko potrebnu pomoć i sigurnost, već, nasuprot tome, sputavaju duh i remete početak dojenja. Ili se pak događa nešto sasvim suprotno. Svi vas ubeđuju u to da samo treba staviti bebu na grudi i da će onda sve ići svojim tokom, a kada se to svojim tokom ne dogodi, velikodušno će vam ponuditi adaptirano mleko kao rešenje.

Adaptirano mleko nije rešenje, već poraz svih onih koji nisu znali kako da pomognu mamama da savladaju probleme oko dojenja. Pošto sam mnogo godina radila kao savetnica za dojenje, posle rada s bezbroj mama koje su imale najraznovrsnije probleme i nedoumice oko dojenja – sa sigurnošću mogu da kažem da su za uspešno dojenje najbitnije podrška i prava i blagovremena informacija.

Put ka uspesnom dojenju (1)

Ovu knjigu napisala sam da bih vas uputila u pravilno uspostavljanje laktacije, da bih razbila predrasude i pružila mamama preko potrebnu veru u sopstveno telo. Naoružajte se znanjem i ono će vam biti najbolja alatka tokom celog vašeg dojiljskog staža!

Vaša Marija Taraba, IBCLC

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA