Prvi slučajevi flurone registrovani i u Hrvatskoj i BiH

Zdravstveni stručnjaci strahuju od “blizanačke epidemije”, odnosno istovremene epidemije korona virusa i sezonskog gripa koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem.

Flurona predstavlja istovremenu zarazu korona virusom i sezonskim gripom, tako da je naziv ove pojave nastao upravo kombinacijom reči “korona” i reči “flu”, što na engleskom znači grip.

Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti u četvrtak. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva.

Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv korona virusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima svakako slabi telo i imuni sistem.

Prvi slučaj flurone detektovan je u ponedeljak i u Hrvatskoj, potvrdila je danas za HRT doktorka Jasmina Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Dijana Majer istakla je da flurona u Hrvatskoj komplikuje situaciju i da se simptomi dve infekcije preklapaju, pa ih je teško razlikovati.

“Kombinacija zavisi od pojedinca, od toga da li je vakcinisan i od drugih hroničnih bolesti. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba”, objasnila je doktorka Majer.

Istakla je da je u svakom slučaju preporučena vakcinacija i protiv korona virusa i protiv sezonskog gripa.

Prvi slučaj flurone u Bosni i Hercegovini zabeležen je kod pacijenta koji je 2000. godište, a hospitalizovan je u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

“Pacijent je trenutno hemodinamski i respiratorno stabilan”, saopštili su iz UKC-a.

021

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA