Prve igre i igračke

Svet koji je vama tako dobro poznat za vašu bebu predstavlja nepoznanicu. Spoznaja sveta teče postepeno – ona ce sve oko sebe otkrivati istražujući i eksperimentišući kroz igru. Nećete morati da terate bebu da se igra, jer ona to čini spontano i instinktivno.

Foto> Flickr

Vaše je da obezbedite sigurnu i stimulativnu sredinu u kojoj vaša beba upoznaje svet.  Za malu bebu najvažniji deo tog sveta su ljudi, i vi ćete bar izvesno vreme, biti predmet njenog interesovanja.

Vaša beba stiče saznanja o svetu pomoću svojih čula – dodira, vida, mirisa, ukusa i sluha. Tepanje i pričanje stimulišu njena cula. Čak i vrlo mala beba će uživati u igrama tipa “Taši, taši…” ili “Milila bubica…”, odgovaraće na vaš glas i dodir, uživaće dok joj dirate stomačić i pevate uspavanke. Igračke iznad njegog kreveca biće joj zanimljivije kada joj vi pokazujete kako one odskakuju kada ih dodirujete Idealne prve igračke su raznobojne, jarkih boja, meke, bez dotatnih (prišivenih) delova. Boje i materijali moraju biti neotrovni. Igrački ne bi smele da sadrže delove koji su dovoljno mali da ih beba može staviti u nos, uši ili progutati. Sve ivice moraju biti potpuno glatke i zatupljene, bez oštrih mesta.

Bebi, u prvim mesecima života ponekad preti opasnost od preterane pažnje starije braće i sestara koji bi s njom želeli da podele svoje igračke i kućne ljubimce. Igračke koje starijem detetu savršeno odgovaraju,mogu da budu opasnost za bebu. Upozorite da starija deca mlađoj ne daju oštre predmete, trake, uzice, nista teško.

 Uvek imajte dovoljno vremena da se igrate sa njom, pevate joj i pričate. Ona će uživati u vašem društvu, a vi ćete sve više uživati u njoj kako ona bude sve više odgovarala na vašu pažnju. Ovo je veoma važno jer predstavlja početak vašem doživotnog odnosa s vašim detetom.Ovaj period učenja komunikacije kroz igru je jedan od najlepših perioda za vas i vašu bebu. Potrebni su joj sigurnost, pažnja i razumevanje poznate odrasle osobe kako bi spoznala svet na pravilan način.

Kada dete prohoda, dolazi interesantan period za oboje, ali zahteva određenu pripremu. Vaš mališan je sada pun energije, postaje svestan da je ličnost za sebe, pokušavaće da se suprotstavi vašim zabranama, ne shvatajući opasnost. Zato je potrebno pažljivo osmisliti vreme, kako kod kuće, tako i napolju. Sa dolaskom lepih dana vaše dete će uživati u parku ili igralištu.

Ukoliko ste napolju, objasnite detetu da ne baca pesak u oči. Pobrinite se da pesak bude čist. Ako u dvorištu postoji penjalica, stalno proveravajte u kakvom je stanju. Ukoliko ste unutra sklonite sve opasne predmete i napitke. Ne dozvolite detetu da uzima oštre predmete ili da se penje na nedozvoljena mesta. Kako ono raste, raste i broj igračaka koje koristi za igru, kao i potreba da do njih dodje bez vase pomoci. Ako sklanjanje bude isto deo igre, dete će zavoleti tu aktivnost i biće ponosno na uredan izled svoje sobe. Kako dete raste, tako i i vi rastete sa vašim detetom.

Marijana PetrovićAutor: Marijana Petrović

diplomirani psiholog, specijalista medicinske psihologije.

Uže područje rada – deca, adolescenti i porodica.
Od stručnih edukacija ima završenu psihoanalitički orjentisanu psihoterapiju dece i adolescenata, mentalnu higijenu razvojnog doba, osnove porodične kao i REBT terapije namenjene deci i adolsecentima.
Preko dvadeset godina radila na Vojnomedicinskoj akademijina Kabinetu za psihijatriju i Dečjem dispanzeru.
Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete“ i "Pedijatar"

Kontakt telefon: 063/80-74-958

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA