Prirodni porođaj posle carskog reza (VBAC)

Prvi porođaj je nakon savršene trudnoće završen hitnim carskim rezom. Iz nepoznatih razloga. Hvala Bogu, sve je prošlo kako treba, po Apgaru joj najviše ocene dodeliše, a ja i danas verujem da se njoj samo žurilo da izađe i uskoči u zagrljaj, dan pred izračunat termin. Tome su pripomogli moja dobra kondicija i genetika, rekla bih, jer me je mama rodila u dobrih, hmmm… 45 minuta.

Meni je to iskustvo bilo “pomalo” traumatično, nisam mogla ni pretpostaviti da neću roditi prirodnim putem. Ali ipak mi je na kraju bilo najvažnije da se sve dobro završilo. Taj osećaj me je preplavio, dominirao, sve ostalo sam potisnula, do drugog puta.

Dosta vas verujem da zna da se preporučuje pauza od 2 godine između carskog reza i sledeće trudnoće. To vreme i još malo plusa smo ispoštovali. A kada sam videla dve crtice na testu tako željene trudnoće odskočila sam od sreće i iskreno mi na pamet nije palo da ću drugo dete roditi prirodnim putem.

E, o tome, tačnije o pripremi za TAJ porođaj želim ovde da vam pišem. Da podelim sa vama pozitivno iskustvo, sa ciljem širenja INFORMACIJA i produbljivanja ZNANJA na tom polju, jer mislim da je to jako bitno. Bitno je za vaše samopouzdanje, za vraćanje vere u sebe i u svoj osećaj. To i jeste bio jedan od većih razloga za pokretanja bloga Tičice.

Pa da počnemo.
Google je radio za mene. Najpre sam preletala sajtove na tu temu i zaustavila sam se na www.mati.rs. Opa, dve priče o uspešnim prirodnim porođajima posle carskog, popularni VBAC (Vaginal Birth After Caesarean). Inspirativno. Sajt nudi veze sa drugim internet stranama sa sličnim sadržajima. I tako sam plovila kroz te vode, preplavljena strahom. Znala sam da će to biti moja najveća borba ovog puta- savladati strah. Zameniti ga poverenjem, verom u sebe, u Svevišnjeg, u iskustvo lekara. Da, ovog puta sam imala drugog ginekologa, samo zato što sam promenila uslove osiguranja, a i logistički mi je više odgovaralo. Obojica su, uvidom u dokumentaciju vezanu za prvu trudnoću i porođaj, u moje stanje, te znajući da je razlika između porođaja i trudnoće sasvim ok, podržavali ideju o prirodnom porođaju. Ja sam na početku nagoveštavala da se jako bojim i da ću se verovatno odlučiti za carski, jer me posle prvog svakako sleduje. Oni su mi to potvrdili- upravo taj strah je razlog za veći procenat carskog posle carskog.Prva dva meseca trudnoće sam bila ubeđena da ću ponovo doneti na svet dete carskim rezom. Ni slutila nisam potpuno drugačiji kraj. Mislim, početak 🙂 Razgovor u letu sa komšinicom, majkom četvoro dece, na jednoj rođendanskoj proslavi je sve promenio. Probudila me je. Imala je prvi carski, ali je drugo dete pokušala da rodi prirodnim putem. Nije išlo, ali probali su. Prenela mi je svoje iskustvo, kako se to ne radi tek tako, kako se posebno pazi na porodilju sa prethodnim carskim, kako su samo 3 CARSKA sigurna, ostalo nosi sa sobom veliku dozu rizika… Tih 5 minuta razgovora su mi misli okrenule u drugi smer. Započela sam istraživanje. Knjigu koju sam u toku prve trudnoće “bistrila”, sada nisam imala, a i nije mi bilo više potrebno da tako detaljno idem iz dana u dan, tačnije iz nedelje u nedelju trudnoće. Nisam imala ni vremena uz moju energičnu i aktivnu Ljubičicu.

Čega sam se tako bojala, pitate se možda? Pucanja unutrašnjeg šava i eventualnih komplikacija. Otvoreno sam pričala sa doktorima i dalje tragajući za odgovorima. Objasnili su mi da se i to dešava, ali u jako malom broju slučajeva, a kada se i desi, postoji sasvim dovoljno vremena za akciju, carski rez, uglavnom i za spinalnu anesteziju, da se ne propusti prvi kontakt sa bebom, zagrljaj, prvi podoj, koji je mene toliko boleo prvog puta, jer je morao da sačeka na moje buđenje iz totala.

Ok. Bili su ubedljivi. Verovala sam im. Samo tako je i moglo biti. Moj izabrani ginekolog je definitivno uticao na promenu moje odluke i sve vreme me na tom putu podržavao, iako se do poslednje dve nedelje praktično ništa ne zna. Prati se i .. znate već. Puno faktora tu igraju ulogu.

Da se vratim sada na sajt mati.rs. Tu sam po prvi put čitala o dulama, ženama koje pružaju emotivnu, fizičku i psihološku podršku i pomoć ženi tokom trudnoće i porođaja. One su tu da ponude savet, ohrabrenje, izgrade timski odnos sa članovima medicinskog osoblja, potpomognu komunikaciju između majke i medicinskog osoblja.
I te noći, kada je sve krenulo, te Badnje večeri, posle unošenja Badnjaka, večere i pijukanja dečijeg po slamici, straha nije bilo. Stvarno. Pukao je vodenjak. Smireno, smirujući i moju divnu majku koja je došla ranije kako bi mi pomogla, rekla sam da pređe u krevet kod moje ćerke, pozvala sam dulu, moju Tadeju, koja je bila zamena (Špela je bila odsutna, sve se to događa dve nedelje pre termina), istuširala se, spakovala i krenuli smo. Raspoloženi, uzbuđeni. Do prvog CTG-a sam stigla i prvi put, sve ostalo za mene je bilo novo. Soba samo za mene i dulu. Šalimo se, smejemo pričamo, aha evo je, kontrakcija na svakih 15 min, pri dolasku, je postala ulaskom u tu sobu češća, vreme između kontrakcija se brzo skraćivalo, prouzrokovano mojim kretanjem po sobi. Tadeja mi je pomagala. Savetovala koje položaje da zauzmem pri naletu “udara”. Sedela sam malo na pilates lopti, ali mi je uglavnom prijalo da se naslonim na postelju i da je držim za ruke. Stisak ruke, podrška, injekcija dodatne snage. Pokušala je da mi pomogne masažom leđa, ali ne, nimalo mi nije prijalo. Bodrila me je kratkim rečenicama. Kada su nailazili oni jači tj. sve jači talasi bola, znala je da mi kaže- eto, ni ovoga više nikada nećeš videti. Prinosila mi je vodu, posudu kada bi mi bilo muka, vodila u toalet, predlagala mi da se krećem, ukoliko mi prija, pratila me, pokrivala, otkrivala, kada bih se zabrinula (jer mi je CTG skliznuo) govorila mi je da su otkucaji srca u redu, smirivala me, pozivala sestru po potrebi… Ne znam kako bi bilo da nije bila tu. Ali da mi je puno značila- to znam. Sestra je na prijemu rekla mužu, rešenom da čeka ispred vrata i uđe kada donesem naše čedo na svet (to je bio naš dogovor), da će to da potraje do sledećeg dana poslepodne, tek sam na početku.. Mirne savesti i punog srca sam ga poslala kući. Ali već oko 6h je dobio poziv da se vrati nazad. Ja ne znam terminologiju samog procesa rađanja, tih faza kroz koje majka i dete prolaze, ali se sećam prelaska iz faze kada smo Tadeja i ja ćaskale, prevazilazile lako kontrakcije, predisale ih, pa opet ćaskale, u fazu čestih, intenzivnih kontrakcija, gde više nema priče, samo odsečni pokreti rukom, proste rečenice, reči i.. stisak ruke. Uvek mi je to bilo važno. A sada, od životne važnosti. Samo sam tražila njene ruke. Bolelo je, jako, a opet se od svakog prethodnog bola razlikovalo. Verovala sam u Dobro. I čitavu tu noć imala molitvu na usnama i u srcu. U momentu rađanja se menjala smena, došao je moj ginekolog. Iznenađenje u poslednjoj fazi! Meni odličan znak, uliva sigurnost. Sjajna ekipa babica i sestara. Par napona.

Rečenica koju sam upamtila: ”Guraj, i kada misliš da ne možeš više ti poguraj još malo”. Dodir njene kosice je šahmatirao svaki bol. I evo je, moja Radosna je zaplakala! I dula je plakala. A ja sam se tako smejala. Naglas. Sreća se smehom orila. I doktor je bio zadovoljan i srećan. Čestitao mi je i rekao- drago mi je, toliko ste to želeli, znam! A ja sam dobila svoju dušicu na grudi, poštovao se moj plan za porođaj, nisu je odmah kupali, kako bi verniks ostao što duže na njoj (to mi je predložila dula, posle sam se istraživanjima u važnost verniksa i sama uverila) , pupčanu vrpcu su presekli kada je prestala da pulsira; ljubila sam je i pristavljala na prvi podoj, pri tom se svima puno puta zahvaljujući na pomoći i na saradnji. Čim su me “udesili” došao je i naš tata mata. Dula nas je u toj ljubavnoj atmosferi sa još suznim očima ostavila, nogiceda se utopimo u tu radost, potpuno. Dva naredna sata. Potpuno sami. Ne uzimajući telefon u ruke. Ne želeći da kvarimo sreću. Za sve ima vremena. ONA se ugnezdila na mojim grudima, mirna, samo je širila prstiće na nožicama pri svakom gutljajčiću. To nas je jako zabavljalo!

Pojma nisam imala da one postoje. Otkrovenje. A istina je da su mnogo pre pojave akušerstva žene pomagale drugim ženama tokom porođaja. Ovde, u Sloveniji, je dozvoljeno prisustvo jednog pratioca na porođaju, nekada i dva. Obično je to muž, partner, neko od najuže rodbine i/ili dula. Potražila sam dule u Sloveniji, naišla na Špelu i odmah dogovorila sastanak, da saznam nešto više o tome. Posle tog čaja u kišno popodne mi je bilo jasno na koji način dula pomaže pri porođaju. Da, ne, da, ne, da, ne..DA! Čovek moj je bio uz mene. Razumeo me je. I verovao mi.

Odluka donešena, dogovor sa dulom postignut, ona se dogovara sa još jednom dulom za potrebe zamene, jer imam termin u jeku skijaške sezone. Ona je bila otvorena za sva pitanja, dileme, dogovorile smo se da joj se javim čim počne nešto da me muči, da ne dam tom nečemu da naraste, da me preokupira i uveća moj strah. Videle smo se nekoliko puta pred porođaj, upoznala sam i dulu koja je bila rezervisana za zamenu, želela sam da čujem i dobra i loša iskustva, pročešljale smo sve zanimljive teme, smejale se, iskreno, nisam imala zadršku, znala sam da moram iskreno i sa sobom i sa njima.

Moje “oružje” je bila molitva, neki koriste meditaciju, neki afirmacije… Prijateljica Marija, ljubitelj i vrhunski znalac cvetnih esencija, mi je priskočila u pomoć sa Bahovim kapima, izrađenim na osnovu detaljno obavljenog razgovora sa mnom i nekog krajnjeg cilja/ želja koje sam imala. Jer, ozbiljna je to borba, verovala sam da neobuzdani strah može puno toga da zakomplikuje.

Izvinite, ako sam odužila. Ovo je prvi pismeni osvrt na taj događaj.

Da zaključimo. Moji predlozi: pronaći dobrog lekara, verovati mu, razgovarati o svemu sa njim. Potražiti pomoć ako vam je potrebna. Dula– najtoplija preporuka. I ako ste sa partnerom i ako niste. Svaki sledeći put bih je angažovala. Želim da jednog dana budu svi u mogućnosti da je imaju kraj sebe. E da, ono što još dobijete od dule je pisamce, njena vizura porođaja, kako ste se ponašali, reagovali, dinamika procesa, prve rečenice… osveži vam pamćenje. Kao i fotografije, ukoliko želite (ko ne bi poželeo!?). Stvarno neprocenjivo. Nekih se stvari zaista teško setiti. Sajt mati.rs. Dobra literatura (toplo preporučujem knjigu The Thinking Woman’s Guide to a Better Birth, Henci Goer). Održavanje kondicije (o tome nisam pisala, radila sam pilates za trudnice, koji sam našla na You tube-u; sa mlađom ćerkom sam često bila na svežem vazduhu, šetnje). VERovAti u dobar ishod. Biti pozitivan.

ALI i prihvatiti opciju CR, ukoliko bude neophodan, bez drame, u tom slučaju je to najsigurnija stvar za vas i za bebu i tako to treba doživeti. Pripreme su zaista neophodne. Psihičke posebno!

Autor: Mama Tičica

Podeli:

Komentari

  1. dragana says:

    divno. suze su mi krenule. dva carsk i pet normalnih porodjaja kod mene. pricala bih danimaaaa……. a zakljucak sve bih ponovila!!!!!!!! pozdrav iz arilja. dodjite na maline.

  2. Mama Tičica says:

    Dragana!!!!!! Pa suze i meni oči ispuniše. 7 puta čarolija!?! Vi ste ta koja bi trebalo nešto da napiše, iako verujem da je vremena za to malo. Razmislite. Bilo bi dragoceno! Hvala na pozivu, vrlo rado 😉

  3. Mirjana Anamarija says:

    Dobar dan ! Divna prica 😉 jel ima neko koji bi mi objasnio za pupcanu vrpcu u trudnoci i to previse kratkoj i debeloj kako to utice kako dodje do kratke pupcane tj.sve o njoj ako znate ? Naime meni bilo trudnoca super jedino se nisam otvarala ispao mi sluzni cep bolove sam imala al opet ne toliko jake dali su mi sve i svasta al nije islo cak i tabletu da se opusti m.vrat i na kraju su me odveli carski dan posle termina jer nisu zeleli cekati jer su videli da ocigledno nesto nije u redu indukcija tablete al opet nisa otvorena za jedan prst i tako je ostalo ….na kraju su mi samo rekli da je bila pupcana kratka i deblja pa zato ne bih mogla prirodno da se porodim 🙁 ako moze neko da mi objasni kako uopste dodje do kratke d.pupcane i zasto tj.sve bi voljela znat o njoj ako neko zna i mozes i barem nesto malo da znam barem kako dodje do toga 😉


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA