Prehlada kod dece

Nos curi, dete kija, a neretko se i zakašlje. Temperatura nije povišena, dete je dobrog raspoloženja i apetita, živahno i aktivno. Nema dileme – ovo je prehlada, ali ima mnogo dilema, pa i zabluda oko najčešće infekcije disajnih puteva!

Foto: Canva

Hajde da odgovorimo na najčešća pitanja i rešimo nedoumice:

Šta je u stvari prehlada?

Prehlada je BLAGA virusna infekcija gornjih disajnih puteva – prevashodno nosa i gornjeg dela grla. Radi se, da to podvučemo još jednom, o najčešćoj infekciji disajnih puteva!

Pa zar nije hladnoća glavni uzrok?

NIJE ni hladnoća NI promaja, već su VIRUSI uzrok prehlade – tu nema dileme!

Virusa prehlade je mnogo – ima ih preko 200 tipova, a zaista se češće javlja u hladnm danima. Ipak, prehlada se može desiti bilo kada tokom godine.

Kako se dobija?

Lako – kontaktom sa drugim bolesnim detetom ili odraslim obolelim. Virusi se lako i brzo šire, kijanjem, kašljanjem, ali i prljavim rukama!

Dete obriše nos, NE opere ruke, pa se druži i dodiruje sa zdravima – eto brzog širenja virusa.

Zašto se tako često ponavlja kod deteta koje ide u vrtić?

Virusi prehlade se naročito se brzo i lako šire u koletivima – vrtićima, školama, ali i svim mestima gde se okuplja veći broj ljudi. Deca u vrtićima su najviše izložena jer još uvek nisu razvile imunitet protiv brojnih virusa prehlade.

Zato ih virusi napadaju “serijski”, a razmena različitih tipova virusa može trajati mesecima!

Kada se mora kod doktora?

Zbog prehlade se NE MORA kod lekara!

To je bezazlena i blaga virusna infekcija nosa, pa ga treba redovno čistiti i držati prohodnim – i to jesve!

Ima li komplikacija ?

One su IZUZETNO retke, pošto se radi o blagim i prolaznim infekcijama.

Uglavnom se radi o produženoj zapušenosti nosa (zbog neredovnog ispiranja i održavanja nosa prohodnim), a zbog toga se može javiti “blokada” Eustahijeve tube koja se nalazi između nosa i grla. Posledica je bol u uhu (usled nagomilanog sekreta u srednjem uvu), a ako nos ne otpuši – može nastati i zapaljenje srednjeg  uva (otitis media).

Kod strarije dece se, takođe veoma retko, može javiti upala sinusna – sinuzitis. Opet je uzrok isti predugo zapušenje nosa koji se NE “servisira” kako treba.

Pročitajte i Prehlada – koliko dugo može da traje

Da li antibiotici mogu da pomognu?

NE MOGU!

Prehlada je VIRUSNA (i to BLAGA virusna bolest), a tu antibiotici NE pomažu i NE treba ih davati!

Jedini “lek” je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom (ili nekim od preparata koji sadrži morsku vodu)!

Može li beba u šetnju?

Može, ako napolju nije prehladno i vetrovito!

Važno je izbegavati zatvorene prostore gde boravi mnogo ljudi i gde se mogu “pokupiti” drugi – opasniji virusi.

Kako pojačati imunitet protiv virusa prehlade?

Kada se radi o običnoj prehladi  – dakle blagoj virusnoj infekciji, NEMA potrebe da se imunitet posebno ojačava! Dovoljno je da se dete zdravo hrani (sa dosta svežeg i ceđenog voća) i da živi zdrav život – redovna fizička aktivnost i zdrav san.

Vremenom (koje se ipak meri godinama) će dete samo razviti imunitet protiv brojnih virusa prehlade, a to se obično dešava sa 6 do 7 godina.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Da li je normalno da moje 21mesecno dete vec 2 meseca prehladjeno…prehlada u smisliu zapusenog nosica koji traje od prilike 15 dana nakon toga 10 dana super, i onda opet zapusenost, koristimo morku vodu ali konstantno je tako, otpusi se pa se opet zapusi? A ne curi mu nista nema vec samo zapusen nos…Inace vodi jedan zdrav zivot, obozavamo voce…

 2. Irena says:

  Moje dete ima skoro 14meseci, kaslja i zapusen mu je nosic , ima sekreta to se cuje kad kaslja. Pedijatar ga je pregledao i rekao mi ke da je potpuno zdrav a da je sve to posledica formiranja kutnjaka. Da li je moguce ?

  • MojPedijatar says:

   Moguce je, ali je daleko veca verovatnoca da se radi o običnoj prehladi koja NEMA veze sa rastom zubića.

   Svakako NIJE za brigu!

 3. marija says:

  Dete ima slajmu nemoze da dise dobio je od doktora jutro vece inhalaciju i antibiotik i sad je pospan i malaksa dal treba da ga odvedem kod doktora opet

 4. Nevena says:

  Dali smem detetu od 3 god da rastvorim morsku so u maloj količini sa toplom vodom i da mu prsnem u nosić, ne može da spava, budi se u plaču jer ne može da diše lepo, išli smo kod drugara koji je bio prehladjen tj samo nosić. Molim za pomoć dok nekupim fiziološki rastvor jer trenutno nismo u mogućnosti da uzmemo jer smo na selu. Hvala unapred

 5. Tanja says:

  Da li je normalno da dijete od dvije ipo godine konstantno kašlje i curi joj nosic, tj zeleno-žuti slajm .
  To tako traje mjesec ipo dana, otprilike .
  Pila je i sirupe, i čajeve, sve smo pokušali, ali ne prestaje .
  Lp

 6. Biljana says:

  Imam dete od 3 god ..cesto ima problema sa krenjicima ..dosta su uvecani crveni .dobije temperaturu i odmah mu prepisuju antibiotik ..pa me interesuje da li ima nesto za bolji imunitet ..da mu se daje ..i da li je to normalno sto svagog meseca mu daju antibiotike..hvala

 7. Marija Spasić says:

  Doktore, pitam za rođaku, naime njena trogodišnja kćerka već godinu i po dana ne jede skoro ništa, polako je izbacila sve što je jela, da bi već duže vreme se njena ishrana bazirala na po koji keksić, kokice, i to u malim količinama, noću joj daju po dva nutridrinka i neke proteine po preporuci nutricionista. Krvna slika je dobra, kako je počela da pije taj nutridrinka počela je ponovo da dobija na težini i visini. I ono što je isto specifično to je da joj nosiće stalno curi i uvek je puna šlajma i kašlje onako zrelo, a njihov pedijatar kaže da je u redu kad je sluša!!! Da li ste ikada čuli za takav slučaj? Hvala

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA