“Pomozi mi da se setim da sam još uvek ona žena u koju si se zaljubio”

Oprosti, ali ti moraš biti taj koji će me podsetiti na nju jer ja sam se, priznajem, već malo izgubila u ovim novim ulogama

Foto: Pixabay

Život vam se može okrenuti za 180 stepeni, kad dobijete troje male dece i jednostavno, zbog tolike brige za njih, žene jako često zanemare sebe, svog partnera i svoj brak.

“Tada nam treba mala pomoć sa strane – pomoć da se setimo da u ovoj ulozi majke još uvek čuči ona žena u koju su se naši partneri zaljubili. Žena koja je žena, a sada majka, samo što nedostatak vremena i toliko obaveza majku udalje od te žene”. Zato je jedna majka troje dece, koja je polako počela da gubi iz vida onu ženu od ranije, napisala svom suprugu iskreno pismo u kojem ga moli da je podseti na ženu u koju se zaljubio.


Pismo je jako dirljivo, napisala ga je majka koja je danas više majka nego žena, i zbog toga ga vredi pročitati.

“Možda nisi toliko svestan, ali svaki moj dan izgleda kao konačno završen boks meč u kojem se više ne zna ko je pobedio, a ko izgubio, jer čini mi se da sam jedini gubitnik svako veče baš ja. Nije da se baš toliko žalim, nije da na to nisam navikla, ali voditi svakodnevno borbe sa zahtevnom bebom, još zahtevnijim vrtićarcem koji je u fazi pomeranja svih granica, a o našem tinejdžeru da i ne govorimo.

Dakle, preživeću, ali treba mi tvoja pomoć. Ne da preuzmeš moju odgovornost, nego da ostaneš moja mirna, sigurna luka. Obećavam – ne tražim ništa veliko. Tražim od tebe samo da mi pomogneš da se setim da u meni još uvek čuči ona žena u koju si se zaljubio, jer ja sam to iskreno zaboravila.

Možeš li mi činiti to? 

1. Možeš li, kada dođeš kući da pozdraviš decu, posebno pozdraviti i mene – ženu u koju si se zaljubio?

2. Uzmi trenutak vremena, pogledaj me u oči i iskreno budi radoznao kada me pitaš kako sam provela dan.

3. Kada uđeš u naš dom, molim te, ignoriši i nered i golu decu koja možda trče okolo, znaj da jednostavno ne stignem sve i da se trenutno bavim nečim četvrtim.

4. Pohvali me za moj trud, znaj da me za sve to što napravim svakoga dana ne hvali baš niko, a ta mi je pohvala, iako tebi možda zvuči beznačajno, zapravo jako važna.

5. Budi zainteresovan za moje svakodnevne drame. To možda nisu drastične drame, to možda nisu velike stvari, ali to je ono s čim se ja svakodnevno borim. Znam da te nema po celi dan i zato i ne očekujem da ćeš ti biti taj koji će te drame i dramice rešavati, ali treba mi da budeš moja podrška. I ne – nipošto ne želim da mi kažeš da sam smešna što toliko energije trošim na sve te silne dečje gluposti – ako to zaista misliš, prećuti i svoje mišljenje reci eventualno nakon što se ja do kraja smirim.

6. Ako već nisi, molim te postani svesniji da život s decom nije težak samo zbog toga što su deca zahtevna. Biti mama 24 sata na dan znači i to da je mama izolovana od sveta, a to je situacija koja svaku ženu prilično udaljava od svega što joj je nekada bilo važno i što joj još uvek mora biti važno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA