Polazak u vrtić: 10 saveta za lakšu adaptaciju

Kako bi i detetu i sebi olakšali period prilagođavanja na novu sredinu, potrebno je da se dobro pripremite za ovu veliku promenu. Evo saveta pedagoga…

adaptacija na vrtic

Konkretna pitanja. Kada dođete po dete u vrtić, nemojte ga odmah obasuti pitanjima: “Šta si radio, kako je bilo?” Na uopštena pitanja, dobićete uopštene odgovore: “Dobro je bilo, nismo radili ništa”. Umesto takve komunikacije, izaberite što konkretnija pitanja. Na primer: “Da li ste se danas igrali kockama?”, “Sa kojim drugarom si se danas najviše igrao?”, “Šta ste pravili od plastelina danas?”. Takođe, ako dete u početku odbija da razgovara o vrtiću, dozvolite mu. Potrebno je vreme da preradi doživljaje i iskustva tokom dana da bi mogao sa vama da ih podeli.

Primereno pozdravljanje. Prvih dana ostavljajte dete u vrtiću bez dugačkog pozdravljanja, bez preteranog maženja i tepanja. Dogovorite se sa vaspitačicom da vas pozove ukoliko dete bude neutešno, ili u slučaju neke ozbiljnije “krize”. Veoma često se dešava da upravo prvi dani detetu budu najzanimljiviji, jer se tada tek upoznaje sa novim prostorom, novim igračkama, vaspitačicama (unapred se dogovorite i raspitajte o njihovim metodama uključivanja deteta u vršnjačku grupu), pa samim tim dete nema potrebu za roditeljskim prisustvom…

Izdvojite vreme. Pokušajte da dok traje adaptacija budete isključivo vi (roditelji) koji dete vodite i vraćate iz vrtića. Pomoć baka, deka, bebisiterki… ostavite za kasnije. Takođe, kada ste zajedno u kući, posvetite mu više vašeg kvalitetnog, zajednički osmišljenog vremena. Naime, sa polaskom u vrtić, pojačava se detetovo osećanje da mu roditelji nedostaju. U periodu adaptacije taj osećaj je najintenzivniji, pa je zato, upravo u ovom periodu važno da se detetu dodatno posvetite.

Objektivno mišljenje. Informišite se kod vaspitača kako vaše dete napreduje u periodu adaptacije. Vaspitači imaju iskustvo mnogih generacije dece pa, samim tim, i vaše dete, za razliku od vas mogu da sagledaju objektivno. Međutim, ukoliko vaše dete i nakon mesec dana ne uspeva da se navikne na vrtićku sredinu, ako se njegovo osećanje tuge pojačava ili, ni ne smanjuje – potražite pomoć stručnjaka.

Autor: Jelena Holcer, diplomirani pedagog,  skola@jelenaholcer.com

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA