Pismo jednog oca ćerki (o njenom budućem mužu)

Kada je, prilikom pokušaja guglanja, shvatio da ženski časopisi neće njegovu ćerku naučiti kako da nađe čoveka svog života, jedan tata je svojoj malenoj devojčici napisao iskreno pismo. Lepo i dirljivo:

Foto:  Pixabay

Draga Slatkice,

Nedavno smo tvoja mama i ja pretraživali Google. Negde na pola kucanja našeg pitanja, Google je ponudio listu najpopularnijih pretraga na svetu. Na samom vrhu liste bilo je pitanje „Kako ga držati zainteresovanim?“.

To me je trglo. Pregledao sam bezbroj članaka o tome kako biti seksi i seksualan, kada ga voditi na sendvič a kada na pivo, i šta raditi da bi se on osećao pametnije i superiornije.

I naljutio sam se.

Mala moja, nije, nije bio i nikada neće biti, tvoj posao da ga „držiš zainteresovanim“.

Mala moja, tvoj jedini zadatak je da znaš duboko u sebi – u tom nepoljuljanom mestu koje nije zbunjeno odbijanjem, gubitkom i egom – da si ti vredna interesovanja. (Ako uvek možeš da se setiš da je i svako drugi vredan interesovanja, bitka tvog života će biti najvećim delom osvojena. Ali o tome drugi put.)

Ako možeš da veruješ u sebe na ovaj način, bićeš privlačna u najvažnijem smislu te reči: privućićeš pažnju dečaka koji je sposoban da sam sebe zainteresuje i koji će želeti da provede svoj život investirajući svoje interesovanje u tebe.

Mala moja, želim da ti pričam o dečaku kog nema potrebe držati zainteresovanim, jer on zna da si ti interesantna:

Nije mi važno ako stavlja laktove na sto dok jede – dok god svoje oči drži na tvom nosiću dok se smeješ. I ne može da prestane da te gleda.

Nije mi važno ako ne može da igra golf sa mnom – dok god može da se igra sa decom koju mu budeš podarila i na sve divne i frustrirajuće načine otkrije da su ista kao ti.

Nije mi važno ako ne prati svoj novčanik – dok god prati svoje srce ono će ga voditi ka tebi.

Nije mi važno da li je jak – dok god ti daje prostora da pokazuješ jačinu koju imaš u tvom srcu.

Uopšte mi nije važno za koga glasa – dok god tebi svakodonevno ukazuje čast i poštovanje u kući i svom srcu.

Nije mi važno koje je boje kože – dok god platno vaših života boji bojama strpljenja, požrtvovanja, ranjivosti i nežnosti.

Nije mi važno ako je odgajan u ovoj ili onoj religiji ili ni u jednoj religiji – dok god je odgajan da ceni ono što je sveto i da zna da je takav svaki trenutak života i svaki trenutak života sa tobom.

I na kraju, mala moja, ako naiđeš na takvog muškarca i on i ja nemamo ništa drugo zajedničko, biće nam zajednička najvažnija stvar:

TI.

Jer, na kraju krajeva, mala moja, jedina stvar koja je potrebna da bi ga „držala zainteresovanim“ si ti.

Tvoj večno zainteresovan muškarac,

Tata

Dr.-Keli-FlanaganOvaj post je, naravno, posvećen mojoj ćerki, mojoj Slatkici. Ali, želim da ga posvetim i šire.

Napisao sam ga mojoj ženi, koja je hrabro držala do svojih vrednosti i uvek me smatrala odgovornim da sam ona vrsta „dečaka“.

Napisao sam ga za svaku odraslu ženu koju sam upoznao u i van moje ordinacije – žene koje nikada nisu imale glas oca.

Napisao sam ga i za generaciju dečaka koji će biti muškarci i koje treba podsetiti šta je stvarno važno – da bi moja devojčica našla nežnog, životnog saputnika potrebno je da barem jedan od vas shvati ovo što sam napisao. Molim se za vas.

Autor, Dr. Keli Flanagan, je sertifikovani klinički psiholog sa praksom u Vitonu, Ilinois. Redovno piše o životu, ljubavi i društvu na svom blogu UnTangled. Oženjen je, otac je troje dece i uživa da od njih uči kako je ponovo biti dete. Možete ga pratiti i na:FacebookTwitterGoogle+.

Ovaj post je u originalu objavljen ovde.

Preuzeto: Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA