Pet pravila kako naučiti dete da pravilno koristi mobilni

Svaki roditelj zna da deci u nekim stvarima treba postaviti granice. Od slatkiša do vremena za igru,  nije lako odrediti sredinu i pronaći savršenu ravnotežu u kojoj će dete zadovoljiti svoje potrebe za igrom, kreativnost i zabavu, a istovremeno će deo vremena ispuniti korisnim znanjima.

mobilni

Taj problem je sa svojom 14-godišnjom kćerkom prošao novinar portala Mashable, a vezano je za pamtan telefon.

Kako piše, njegova je kći odmalena imala mobilni, ali starije modele dovoljne za slanje SMS poruka i hitne pozive. Za 13. rođendan su joj roditelji poklonili iPhone i – zažalili. Naime, ona se ne odvaja od svog pametnog telefona i više nema interesovanja ni za povremena druženja s roditeljima.

U pokušaju da svoje iskustvo podeli s drugima, Lance Ulanoff donosi nekoliko saveta i upozorava: ‘Kad bih mogao vratiti vreme četiri ili pet godina, neke stvari bi uradio drugačije. Zato želim pomoći onima koji imaju bebe, malu decu ili klince u nižim razredima osnovne škole. Sad je trenutak da preuzmete kontrolu, a za to nema boljeg vremena od leta!’

1. Odredite osnovna pravila

Kad neko dobije ključeve od svog prvog automobila, može voziti gde god želi, ali mora poštovati saobraćajne propise. Osim što treba paziti na saobraćajne znakove, povremeno mora i izaći iz automobila koliko god bio srećan što ga ima.

Kad dete na poklon dobije pametni telefon, pravila nema. Koliko se stvarno roditelja potrudi da koristi svoj autoritet i postaviti ograničenja detetu? Osim toga, smirivanje deteta telefonom ne može biti dobro jer će, prema nekim istraživanjima, dete tako teže shvatiti svet oko sebe i naučiti da se nosi s njm.

‘Pokušajte ograničiti vreme detetu koje sme provesti na telefonu. Ako je dete malo, nema potrebe da ga koristi duže od pola sata dnevno. Ako je veće i zna koristiti pametni telefon, porazgovarajte, objasnite mu posledice preteranog korištenja telefona, a ako treba potpišite ugovor o ograničenju korištenja.

2. Ponudite zamenu

Ako vaše dete želi sat vremena ili više provesti na telefonu, recite mu da isti period vremena provede čitajući knjigu ili baveći se fizičkom aktivnošću. Tu možete uklopiti i domaću zadatak i poslove koje treba obavljati po kući. Ništa ne motiviše dete kao kad mu kažete da može dobiti upravo ono što želi kad završi sa svojim obavezama.

3. Za sve postoji mesto i vreme

Odredite period u porodici kad niko, a to se odnosi i na vas, neće koristiti svoje mobilne telefone. Na primer, zabranite mobilni za stolom, a to znači da se i vi nećete javiti ako neko pozove.  Zapamtite, roditelji su najbolji uzor i ako sami ne provedete u delo ono čemu učite dete, teško da će vas shvatiti ozbiljno. Osim toga, uvek će imati argument ‘zašto ja moram, a ti ne’?

4. Kad ste već zajedno, iskoristite to

Život pretrpan obavezama jednostavno ne dozvoljava porodicama da zajedno provode vreme koliko bi hteli. Iako je pametni telefon izvrsna zabava u automobilu za vreme višesatnog putovanja, ako idete na odmor, dogovorite se oko korištenja mobitela. Na putu uvek možete stati i ručati zajedno, komentarisati gradove i sela koje prolazite, igrati igre itd. Ne zaboravite da jednom kad se vratite u stvarnost, vratit će se i obaveze zbog kojih opet nećete imati vremena za druženje s najbližima.

5. Miran odlazak na spavanje

Ako ste među onima koji mobini  nose sa sobom u krevet, verojatno to radite iz dva razloga – ili vam služi kao budilnik ili ste zavisni. Vaše dete, barem ako je mlađe od 13 godina, verovatno nema potrebu uključivati alarm za buđenje, a svaki drugi razlog je neosnovan. Ne želite kod deteta razviti zavisnost od telefona, igara ili  bilo čega drugog.

Najbolje bi bilo postaviti pravilo gašenjatelefona pre spavanja.

I na kraju, važno je naučiti decu čemu služi telefoni, da mogu biti  odličan izvor informacija i zabave kao i nužni komunikacijski kanal. Takođe, naučite ih da van telefona postoji veliki svet koji je zabavan i poučan.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA