Pet pravila dobro usklađenih roditelja

To su ustvari “zakoni” bez kojih dobra saradnja ne bi ni bila moguća, kada je briga o deci u pitanju

roditelji

Foto: Flickr
Mora li roditeljstvo biti timski rad? Svakako da – i to ne onaj timski rad u kojem svaki ima svoju poziciju pa jedan drugoga nadopunjuje već timski i smenski. Jer odagajati decu i voditi brigu oko domaćinstva je toliko zahtevan posao da ne čudi one porodice gde samo jedan roditelj radi većinu toga, puca po šavovima. Trik je zapravo u ravnopravnoj podeli,  šta to u stvari znači? Da svaki roditelji ima svoju ulogu ili da oba roditelja imaju jednake uloge.

Zaključili ste sigurno – ovaj drugi model zvuči puno bolje, ali kako to zaista postići.

Roditelji-ravnopravni partneri imaju 5 tajni po kojima se podešavaju, a nijedna od njjih ne uključuje podelu na mamu/tatu ili ženske/muške poslove.

Njihova je tajna ova:

1. Odgovornost se smenjuje 

Ako je mama probdela noć uz bolesno dete logično je da tata preuzima svoju “smenu” ujutro. Ako  tata odvede decu na rođendan zna se da je mama ta koja će decu dočekati i dati im večeru.

Bez puno planiranja i dogovora – zna se – dok jedan radi više, drugi više odmora te tako i mama i tata daju onom drugom dovoljno prostora za njihove potrebe.

2. Zajednički planer 

Sve što se tiče dece i kuće trebalo bi imati i zajednički planer – ne da mama uvek pamti termine kod zubara, a tata raspored treninga – planovi se pišu zajedno, a potom po rasporedu i odrađuju.

3. Oni se ne zamaraju maminim i tatinim poslovima 

Pranje posuđa, kuvanje, kupanje dece, domaći – sve su to poslovi koji ne obavlja mama ili tata već onaj tko se toga prvi dohvati. Vrlo jednostavno – ako je tata s decom, mama će odraditi neke druge potrebne poslove. I obrnuto. Radi se ono što se u tom trenutku mora napraviti.

4 Ali dobro znaju ako neke poslove samo jedan roditelj najbolje radi 

Tešenje djeteta po noći, hranjenje bebe ili popravak bicikla – e to jesu oni poslovi u kojima je jedan ili drugi roditelj nešto potrebniji. Zato se za tako neke poslove unapred ipak zna tko će ih odraditi.

5. Važni razgovori ostavljaju se za odrasle trenutke 

Rasprave zbog sitnih trzavica ili veliki porodični planovi – i jedni i drugi zahtevaju smirenu atmosferu pa se takvi trenutci ostavljaju za vreme kada će se deca baviti svojim, a odrasli svojim poslovima.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA