Pet načina da budete dobri prema detetu prema mišljenju dece

Šta čini dobrog roditelja? Blogerka Kristi Džo Džedliki pitala je, tokom jednog porodičnog razgovora svoje dve ćerke, i evo šta su one odgovorile:

1. Govorite im da ih volite

Nemojte pretpostavljati da deca, ili uostalom bilo ko drugi, znaju da ih volite. Tačno je da dela govore više od reči, ali ove dve reči važno je izgovarati i čuti.

2. Nemojte besneti na njih zbog sitnica

Suviše često gubimo strpljenje sa decom i očekujemo da budu zrelija nego što jesu. A onda dozvoljavamo da njihova sitna pogreška bude povod za izliv našeg besa. Deca jesu otporna, ali ne i potpuno imuna na grube reči i reakcije odraslih. Zato pažljivo birajte bitke, a kad već uđete u neku, vodite računa o oružju koje koristite. Deca ne postoje da bi nam olakšala život, nego da bi rasla i učila, a pravljenje grešaka je deo tog procesa. Živčani napadi govore više o vama nego o njima. Upamtite to.

3. Ne preterujte sa zahtevima

Svi želimo da nam deca budu uspešna, ali po koju cenu? Nekada previše navaljujemo na njih da idu preko granica svojih mogućnosti, i ne prihvatamo njihova ograničenja. Ili želimo ono, što ona sama ne žele. Moramo naučiti razliku između podsticanja i pritiskanja, i truditi se da budemo realni kada su njihove sposobnosti, talenti i interesovanja u pitanju. Pritisak može da motiviše, ali može i da izazove otpor.

4. Neka znaju da ste tu za njih

Čak i kada se ponašaju kao da im više niste potrebni, deci je važno da znaju da ste tu negde i da ćete im se naći. Ne prestajte da postavljate pitanje. Nudite im razgovor i zajedničke aktivnosti. Budite vidljiva i dobronamerna figura u njihovom životu.

5. Slušajte ih

Ostavite mobilni telefon. Izvadite slušalice iz ušiju. Isključite TV. Zatvorite laptop. Kada vam deca govore, uspostavite kontakt očima. Obraćajte pažnju i budite prisutni duhom. Aktivno slušanje u današnjem tehnološkom svetu je, na žalost, izgubilo na značaju, ali nije kasno da sada odmah počnete da slušate svoju decu.

Kristi Džo Džedliki je autor bloga o ljubaznosti (Kindness Blog).

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Hafington Post / Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA