Otvorena prva ruska škola u Beogradu “Valentina Tereškova”

Uz prisustvo predstavnika Ambasade Rusije, Ruskog doma i budućih prvaka, svečano je otvorena Prva ruska međunarodna osnovna škola u Beogradu. Škola nosi ime prve žene u kosmosu i heroju Rusije, Valentini Tereškovoj, koja će posetiti ovu školu 1. septembra.

ruska skola

Pre dve godine su nas pitali zašto hoćemo da osnujemo rusku školu. Teško nam je bilo da objasnimo razlog kad u Srbiji već ima šest turskih, četiri engleske, dve nemačke, dve francuske škole… Pa evo, zato što ne i ruska. Postoji još jedna pri ruskoj ambasadi, ali je zainteresovanost ogromna i njeni kapaciteti su premašeni – istakao je na otvaranju Saša Borojević, jedan od osnivača škole.

Škola će realizovati tradicionalni ruski program „Škola Rusije“ i nastavni kadar čine isključivo pedagozi koji su diplome stekli na državim univerzitetima u Rusiji.

Direktorka škole, Elena Elnatanova, inače diplomirana pedagošknja iz Jaroslavlja, garant je kvalitetne realizacije programa. Uz gđu Elnatanovu, u školi će raditi i tim ljudi koje ona opisuje kao „prekaljene pedagoge“.

– Naši učitelji su kadri da obrazovanje iz Rusije presele u našu školu, u Srbiju. Školuj se u Srbiji kao u Rusiji i jeste krilatica naše škole. Radujemo se početku rada škole i jedva čekamo da vidimo pune klupe – zaključuje Elena.

Brojni univerziteti iz Moskve spremili su i stipendije za učenike iz Srbije, pa je i studiranje u Rusiji moguć nastavak školovanja. Važno je napomenuti i da na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje, učenici ruske škole iz Srbije mogu nastaviti školovanje i u Srbiji i u Rusiji. Menadžer škole, Boško Kozarski, otkriva i da je nastava isključivo na ruskom jeziku, ali da postoji i model upisivanja dece koja u ovom trenutku govore samo srpski. Preporuka je da bez obzira na znanje jezika deca prođu testiranje, nakon čega pedagoški tim škole daje preporuku za dalje postupanje i upis.

– Upis u rusku osnovnu školu počinje od danas. Svi zainteresovani za upis dece u prvi razred mogu da nam se javi, kako bismo im zakazali termin za testiranje i individualni roditeljski sastanak. Pravu sliku o školi ćete steći tek kada nas posetite, a vrata su otvorena. Dobro došli! – zaključuje Kozarski.

Moto škole „Nebo nije granica“ je misao prve žene kosmonauta koja će biti gost ove škole i, kako nezvanično saznajemo, školi pokloniti repliku svemirskog odela u kojem je boravila tokom leta raketom.

Srbija danas

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA