Otvorena Kancelarija za dečija auto sedišta

U novosadskom Domu zdravlja ’’Jovan Jovanović Zmaj’’ na Odeljenju pedijatrije otvorena je prva Kancelarija za dečija auto sedišta u Srbiji koja ima za cilj da edukuje roditelje o njihovom pravilnom korišćenju a u isto vreme će sedišta besplatno davati na upotrebu samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima.

Idejni tvorci tog projekta pod nazivom ’’Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto sedišta’’, iz Centra za promociju i bezbednost saobraćaja kažu da je njihovo istraživanje pokazalo da se više od 90 odsto dečijih auto sedišta neispravno koristi.

– Kao najveći problem uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, da sedišta nisu pravilno postavljena i da ona ne odgovaraju uzrastu deteta – izjavila je predsednica Centra za promociju i bezbednost saobraćaja Marijana Jovanović.

Ona je najavila da će u Kancelariji takozvani edukativni savetnici za dečija sedišta biti na raspolaganju roditeljima ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova i subotom od 11 do 13, a sve dodatne informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta i uslovima za prijavljivanje za njihovo besplatno korišćenje dok ih deca ne preprastu zainteresovani mogu dobiti i na sajtu www.autosedista.org.

Jovanovićeva je izrazila nadu da će ovakve Kancelarije uskoro zaživeti u celoj Srbiji.

autosedišta

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je prilikom otvaranja Kancelarije da svi zajedno moramo prepoznati potrebu za menjanjem saobraćajne kulture.

– Ovo je prvi korak na pravom mestu. Od rođenja deteta, preko predškolskog i školskog uzrasta, do vremena kada se postaje pravi učesnik u saobraćaju. Mi moramo prepoznati potrebu da menjamo saobraćajnu kulturu, a ona će se menjati radom i to od rođenja – istakao je Jelušić.

On je napomenuo da trenutna administracija Novog Sada, kao i gradonačelnik, žele da se bezbednost saobraćaja u Novom Sadu podigne na viši stepen i da se na tome neprekidno radi.

Otvaranje Kancelarije naišlo je na podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a pomoćnik direktora te institucije Zoran Alimpić naglasio je da država prepoznaje značaj ovakvih aktivnosti.

– U prethodne tri godine 35 mališana izgubilo je život, više od 4.500 je povređeno u saobraćajnim nezgodama, a od tog broja 50 odsto dece je stradalo dok su bili putnici u vozilima. Dakle, ova akcija je veoma značajna i zato što se roditelji edukuju kako da pravilno koriste dečija sedišta – saopštio je Alimpić.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja ’’Novi Sad’’ dr Ljerka Popov istakla je da joj je velika čast što se Kancelarija otvara upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi i to u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu dece zato što je za njih bezbednost najmlađih najvažnija.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA