OTKRIVAMO: Kakva su nam porodilišta u 2019. godini?

U velikom nacionalnom istraživanju portala Bebac “Kakva su nam porodilišta” učestvovalo je 12.201 mama koje su podelile svoja iskustva sa porođaja.

Pogledajte rezultate velikog Bebac istraživanja

U velikom nacionalnom istraživanju portala Bebac “Kakva su nam porodilišta” učestvovalo je 12.201 mama koje su podelile svoja iskustva sa porođaja.
Tim povodom na današnjoj konferenciji Bebac je zvanično objavio rezultate, a uručene su i nagrade najboljim porodilištima i ginekolozima po izboru mama.
U odnosu na istraživanje koje je portal Bebac sproveo 2016. godine porodilišta su za nijansu bolja u svim segmentima koje su mame ocenjivale.

Ukupna ocena kojom su mame ocenile svoja porodilišta je vrlo dobra 3, 61. KBC DR DRAGIŠA MAŠOVIĆ – NAJBOLJE PORODILIŠTE U SRBIJI
Nagrada za najbolje porodilište u kategoriji najvećih porodilišta, dodeljena je novosadskoj Betaniji, Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodina, dok je u kategoriji malih porodilišta ove godine, prestižnu nagradu dobilo porodilište iz Paraćina. Najbolje porodilište u kategoriji srednjih porodilišta je Kliničko – bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” koji je zasluženo poneo i titulu najboljeg porodilišta u Srbiji.

Nagrađeno je ukupno 15 porodilišta u više različitih kategorija.

NAJBOLJE OCENJENI LEKARI I BABICE – NAJSLABIJE USLOVI BORAVKA U PORODILIŠTIMA

Mame koje su učestvovale u istraživanju najviše ocene dale su lekarima i babicama. Žene su uglavnom zadovoljne podrškom osoblja na porođaju i odnosom osoblja u porođajnoj sali. Međutim, manje su zadovoljne podrškom koju dobijaju odmah nakon porođaja. U odnosu na rezultate iz 2016. godine povećao se procenat mama koje vide svoju bebu odmah nakon porođaja u slučaju kada se porođaj završi carskim rezom, ali je i dalje mali procenat kontakta “koža na kožu” sa bebom i prvog podoja odmah nakon porođaja i to bez obzira na način na koji se porođaj završio. Čak 30% mama, odnosno svaka treća mama nije dobila važne
informacije o svom i stanju svoje bebe nakon porođaja.

Nasuprot tome što su visoke ocene dale lekarima i babica tokom porođaja, mame su izrazile nezadovoljstvo podrškom koju dobijaju nakon porođaja. Lekari su ocenjeni sa 4,32 a dostupnost lekara nakon porođaja, ocenom 3, 21. Ista situacija je i sa babicama koje su dobile visoku 4, 21 ocenu za porođaj ali su dostupnost sestara nakon porođaja mame ocenile sa 3, 22.
U najvećoj meri mame porodilištima zameraju na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja, nezadovoljne su higijenskim uslovima i ishranom u porodilištu.. Takođe, mame smatraju da su lekari i sestre u nedovoljnoj meri dostupni nakon porođaja i da nisu dobile adekvatnu podršku i savete u vezi sa dojenjem.
Istraživanje je pokazalo da 44 % mama izađe iz porodilišta, a da nisu u potpunosti savladale dojenje bez uključivanja dohrane.

MAME U BEOGRADU ZADOVOLJNIJE U ODNOSU NA OSTATAK SRBIJE
Da nije svejedno u kom delu Srbije beba dolazi na svet pokazale su u svojim odgovorima i mame koje su učestvovale u ovom istraživanju. U Beogradu mame su pokazale najveće zadovoljsko, zatim mame u Vojvodini dok su porodilišta u južnoj i istočnoj Srbiji najslabije ocenjena. U pojedinim gradovima ukupna ocena porodilišta ne prelazi ni dobar 3. Najveće razlike odnose se na same uslove boravka, mogućnost primene epiduralne anestezije ali i
tretman koje su mame imale na porođaju i tokom boravka u porodilištu.

Podeli:

Komentari