Ortoza efikasnija od cipela - Portal Moj pedijatar

Ortoza efikasnija od cipela

Ortopedski najveći problem pravi krivljenje pete jer direktno utiče na stanje kolena i kukova

Foto: Pixabay

Zdravlje stopala uglavnom zanemarujemo, iako je veoma važno za celokupno zdravlje. U njima se nalazi četvrtina kostiju i 33 zgloba, sto tetiva, mišića i ligamenata, kao i mnogobrojni nervi i krvni sudovi, direktno povezani sa srcem, kičmom i mozgom. I zato izgled stopala, kao i izgled pojedinih njegovih delova mogu da otkriju mnoga neželjena dešavanja u organizmu. Poremećena statika u ma kom delu stopala daje najvidljivije posledice na velikim zglobovima, kolenima i kukovima.

Šta se u ortopedskom smislu na stopalima najčešće dešava i na koji način mogu da se koriguju, objašnjava Milan Kovačević, inženjer ortopedske tehnike, zanimanja kod nas tek u povoju, iz ordinacije „Ortopedija univerzal“.

– Ortopedski najveći problem pravi krivljenje pete jer direktno utiče na stanje kolena i kukova. Krivljenje pete dovodi do pada stopala, što može da dovede do skraćivanja noge i za santimetar do dva. Ovakvo stanje remeti statiku i otežava normalan hod, sa svim drugim pratećim komplikacijama. Petna kost može da se krivi zbog neuroloških razloga, hiperelastičnosti zglobova koje ne prati adekvatno stanje mišića, kao i zbog nedovoljno poznatih uzroka.

Koliko je petna kost u anatomskom smislu važna?

– Petna kost se smatra temeljom pravilnog rasta i razvoja u detinjstvu. Dokle god stoji uspravno u odnosu na podlogu, sigurni smo da će rast i razvoj deteta teći pravilno, što je od presudne važnosti za odraslo doba. Petna kost direktno utiče na kolena, pa ako dođe do njenog krivljenja u gornjem delu ka unutra, dolazi i do krivljenja kolena ka unutrašnjoj strani. Ovakav položaj iks nogu direktno utiče na karlicu, a potom kako vreme odmiče i na kičmu, što u poznijem dobu stvara ozbiljne probleme.

Koliko su za ovakvo stanje odgovorna ravna stopala?

– Sa ravnim stopalima ili tabanima se svi rađamo. Međutim, to su samo prividno ravna stopala zbog takozvanih navikularnih jastučića, odnosno masnog tkiva. U prvim godinama života ovi jastučići imaju zaštitnu ulogu koštanih struktura stopala od spoljnog uticaja podloge. Posle treće godine ova tkiva polako atrofiraju i nestaju, formira se svod tabana i počinjemo da se oslanjamo direktnije na koštane strukture stopala. Tek u tom trenutku moguće je dijagnostikovati ravna stopala u pravom smislu reči.

Šta je uzrok njihovog nastanka?

– Najčešći uzrok je upravo hiperfleksibilnost zglobova. Fleksibilnost zglobova nas u mladosti štiti od raznih povreda, ali se ta osobina, nažalost, gubi starenjem. Stopalo je, naime, sastavljeno od mnogo uzglobljenih kostiju koje povezuju ligamenti i tetive. Međutim, usled fizičke neaktivnosti ili gojaznosti fleksibilnost u ovom najopterećenijem delu našeg tela može izazvati deformacije u stopalu i pad svoda.

Kako može ovo stanje da se terapijski tretira?

– Pad uzdužnog medijalnog svoda se vrlo dobro tretira ortopedskim ulošcima čija je ponuda izuzetno bogata i raznovrsna. Međutim, otežavajuća je okolnost što postoji granica u tretiranju ovog deformiteta. Primera radi, tamo gde je valgus pete, odnosno krivljenje gornjeg dela petne kosti veće od pet stepeni, sami ulošci nisu dovoljni. U takvim okolnostima ortopedi i fizijatri uz fizikalne vežbe, uglavnom preporučuju ortopedske cipele.

Koliko one pomažu?

– Ortopedska cipela ima za cilj da sa jakim lubom čvrsto obuhvati petnu kost, da bi zajedno sa ugrađenim ortopedskim uloškom u njoj pozicionirala petu upravno u odnosu na podlogu. Ovde postoji jedna zabluda insistiranja da ortopedska cipela obuhvati i skočni zglob. To je, naravno, pogrešno jer se time ograničavaju pokreti u skočnom zglobu, a kod dece i razvoj stopala. Cipela, zapravo, treba da ima dovoljno prostora za prste, meki prelaz preko prstiju, medijalnu, odnosno unutrašnju potporu proširenom petom, ugrađeni ortopedski uložak, čvrst lub koji obuhvata petnu kost, ali ne i skočni zglob.

Da li se ovi principi poštuju?

– Ortopedska obuća ima dosta nedostataka. Tehnikom izrade i materijalima od kojih se pravi ne može na duže vreme da prisno obuhvata petnu kost, usled čega ipak dolazi do krivljenja gornjeg dela petne kosti ka unutra. Ovo je posebno važno za decu, jer roditelji prilikom kupovine obuće, zbog rasta stopala uglavnom zahtevaju malo veće cipele, što dodatno destabilizuje petnu kost. Po broju neodgovarajuće cipele, već posle mesec dana se u potpunosti deformišu, i nemaju nikakvu preventivnu zaštitnu ulogu za pravilan razvoj stopala.

Postoji li bolje rešenje?

– Nedostatke ortopedske obuće razrešili su još davne 1967. godine stručnjaci Univerziteta Berkli u Kaliforniji u laboratoriji za biomehaniku. Reč je o individualno napravljenim ortozama sa nizom prednosti u terapijskom smislu. Međutim, uprkos njihovoj raširenoj primeni u svetu, kod nas, nažalost, to nikad nije prihvaćeno. A reč je o ortozama koje se prave po otisku, podržavaju medijalni i poprečni svod stopala i maksimalno prianjaju uz petnu kost, držeći je u neutralnom vertikalnom položaju. Ortoze se izrađuju od čvrstog materijala, obično od termoplastike, formirajući oblik preko korigovanog gipsanog modela stopala. Zapravo, njena prednost u odnosu na cipelu je prvenstveno u transparentnosti.

Šta to znači?

– Pre svega, u cipeli ne možete da vidite u kom položaju se nalazi petna kost, dok se u ovoj ortozi odmah vidi korekcija njenog položaja. Ortoza ne ograničava ni pokrete u stopalu. Zapravo, prednjim delom stopalo obuhvata do korena prstiju, dok zadnji deo potpuno obuhvata petnu kost do skočnog zgloba. Ovako dizajnirana ortoza omogućava pune, prirodne pokrete stopala i može se postaviti u bilo koju obuću na šniranje. Pacijentu se na ovaj način život čini komfornijim, nego sa ortopedskim cipelama. U indikovanim slučajevima troškove ortoza pokriva RFZO kao i za cipele, što bi specijalizovane zdravstvene ustanove trebalo da imaju na umu.

ŠTA SVE „POPRAVLjAJU“ ULOŠCI?

Podešavajući ortopedski ulošci postepeno i bezbolno podižu svodove ravnih i spuštenih stopala, uspostavljaju pravilnu statiku skeleta, sprečavaju početne bolove u predelu kičme, kukova i nogu. Sprečavaju bolove u čukljevima, njihov rast i krivljenje palca. Sprečavaju i bolove u venama, mišićima i tetivama nogu i stopala, a ispravljaju i Ahilovu tetivu i iks noge kod dece.

Rasterećuju tačke oslonca u tabanima, sprečavajući na taj način bolove i tegobe u predelu prstiju i peta. Smanjuju zamor pri dužem stajanju i hodanju, a uspostavljaju i bolju perifernu cirkulaciju u nogama i stopalima, te na taj način smanjuju hladnoću i trnjenje ovog dela tela.

Izvor: Novosti

11
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram