Ordinacija 30.03.2017

Mr sci. med. Dr Srđan Milićević : Premda na prvi pogled deluje da je lako postaviti dijagnozu hroničnog oboljenja krajnika i odlučiti se za operaciju  u medicini, možda,  nema nejasnije i subjektivnije odluke za operaciju.

Dodatnu zbrku pravi i činjenica da svaki lekar pa i laik ima svoje „stručno“ mišljenje o operaciji krajnika.Koliko se u ovom problemu lutalo neka posluže sledeći podaci: 1934. godine u SAD 61% školske dece je bilo tonzilektomirano, a 1954. godine  32% regruta u Engleskoj je bilo tonzilektomirano. Danas su ti procenti jednocifreni.Mi ni danas  nemamo sigurne i pouzdane laboratorijske ili radiološke parametre kojima lako razdvajamo zdrave od bolesnih krajnika. Vidljivost organa kao i jasni znaci upale ne daju nam veliku  prednost u proceni potrebe za operacijom. Imunološka i histohemijska istraživanja koja mogu jedina dati uvid u stanje hronično izmenjene tonzile su komplikovana, skupa i neprikladna za svakodnevnu praksu.
Psiholog Marija Mlenkovic : Prvih par sastanaka se samo ljubite i mazite, ali kada dođe do seksa tada i pritisak raste. Svi se nadamo da je između nas elektricitet, hemija i vatromet; međutim prirodno je da bude i malo čudnih situacija. Dajte šansu seksu neko vreme, ali ako mesecima vidite da vam ne ide u krevetu, najbolje je da krenete dalje. Ako ste sa osobom koja ima neku vrstu zavisnosti, a vi ne možete da živite sa tom činjenicom – najbolje je da ni ne zalazite dublje u taj odnos. Biti nekom podrška je jedna stvar, ali nekog podržavati u njegovoj zavisnosti – je sasvim druga stvar.
Nutricionista Verica Djokic Kada se pogledaju reklamne kampanje velikih (i malih) savremenih farmaceutskih kuća, vidi se da svi preporučuju tablete ili kapsule sa omega-3 masnim kiselinama. Iako su savremeni lekovi i preparati bogati potrebnim vitaminima i mineralima, ipak je najzdravije uneti ih u organizam kroz prirodnu i zdravu (normalnu) hranu. Zato je potrebno jesti ribu nekoliko puta nedeljno kako bismo u telo uneli dosta hranljivih i lekovitih sastojaka.
Nutricionista Zvezdama Ljubenovic :  Zeleni sok od žita podstiče imunitet. Kod starijih osoba otklanja karakteristično usporeno kretanje i ujedno povećava stabilnost tokom kretanja, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima prilikom promene vremena, povećava fizičku snagu i vitalnost.Kako da sami proizvedete zelene izdanke žita I napravite sok?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA