Ordinacija 29.03.2017

Psiholog Dragana Stankovic: Pokazite detetu da ga volite.  Ovo je definitivno najlakši korak.

Pokažite detetu rečima, gestovima, osmehom da je voljeno i zaštićeno. Time što mu pokazujete ljubav istovremeno ga učite da i samo voli. Ne sudite unapred deci dok vam govore šta im se desilo. Pustite ih da vam sve ispričaju i da tom prilikom iskažu šta osećaju povodom toga, pa tek im onda recite kako se vi osećate. Ukoliko vaše dete oseća bes, ljubomoru ili je ljuto, kažite detetu da ne reaguje odmah već da na primer razmisli malo ili udahne duboko pre nego što nastavi dalje. Ukoliko vaše dete oseća tugu, ne sputavajte ga, odnosno usmeravajte ga na pozitivne misli ili ga usmerite da radi nešto to če drugu decu usrećiti. Jako je važno da izdvojite vreme za igru sa decom. Ona kroz igru ispoljavaju svoja osećanja, ali je isto tako važno da se dete igra i samo jer se na taj način podstiče kreativnost i mašta kod deteta.
Prof dr Rados Zecevic : Alopecija areata je bolest koja izaziva opadanje kose na krugove (na pečate) najcesce se javlja kod nlade populacije. Ona se razvija kada imuni sistem napadne folikule dlake, što dovodi do gubitka kose. Nagli gubitak kose može da zahvati kožu glave i druge delove tela. Uslov retko rezultira do potpunog gubitka kose ili alopecija universalis, ali može da spreči kosu da raste nazad. Kada kosa ne raste nazad, moguće je da kosa opadne ponovo. Stepen gubitka kose i obnavljanje rasta variraju od osobe do osobe.
Nutricionista Ana Petrovic : Bol je način na koji vam telo govori da nešto nije u redu. Mnogi koriste analgetike (sredstva protiv bola) da ga ublaže. Mnogi lekari će posavetovati pacijenta da popije nekoliko aspirina ili brufena (ibuprofen) i nastave sa svojim poslovima. Ali, da li je to zaista bezbedno? Ukoliko se stalno koriste, aspirin i brufen mogu da imaju neželjene posledice kao što su anemija, oštećenje DNK, oštećenje sluha, hipertenzija, komplikacije gripa i srčane bolesti. Ali, gore od toga je što farmaceutski analgetici samo maskiraju bol ne dodirujući uzrok. Koja su Prirodna sredstva protiv bola.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA