Ordinacija 14.03.2017

Dr.sci.med Sasa Miličević : O osipima na koži kod dece.

Dr.sci.med Sasa Miličević : O osipima na koži kod dece.

Narodni učitelj Vasa Pelagić: kako se uz pomoć tradicionalne medicine rešiti migrene.

Dipl.ing. Ivama Tomic :Imela je poluparazitska biljka koja se razvija na granama voćaka (jabuke, šljive), ili stabala (breza, topola) kao i na boru i omoriki.
Raste kao lisnati grm sferičnog oblika. Ima kratke, cilindrične, glatke i debele stabljike koje su račvasto razgranate  (širi arterije srca i olakšava njegovo snabdevanje krvlju; takođe širi i periferne krvne sudove), (usporava rad srca), (snižava krvni pritisak), (okrepljujuće dejstvo na srčani mišić), (pospešuje mokrenje. Najviše lekovitih svojstava sadrži imela koja raste na jabuci, kruški, šljivi. Ova biljka učestvuje u regulisanju metabolizma. Osobe koje pate od hroničnih poremećaja metabolizma, treba da piju redo no čaj od imele, u periodu od 6 sedmica.

Nutricionista Verica Djokic : Stariji ljudi koji jedu ribu (riblje meso) bar jednom nedeljno imaju manje šanse za moždani udar i manje zdravstvene probleme sa moždanim ćelijama u odnosu na osobe koje ne jedu riblje meso. U jednoj novoj studiji, snimanjem pomoću skenera pokazano je da osobe koje redovno jedu ribu, imaju manju verovatnoću da će im odumreti moždane ćelije u oblasti mozga odgovornoj za kratkoročno pamćenje (na primer, pamćenje telefonskog broja koji je osoba upravo čula). Osobe koje su jele ribu barem jednom nedeljno, nisu imale oštećenje moždanih ćelija. Ove osobe su imale mnogo manje šanse da dobiju Alchajmerovu bolest ili lako mentalno oštećenje, kaže Cyrus Raji, profesor sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu.

Nutricionista Ana Petrović : Australiski naučnici otkrili su da se u kori crnog grožđa nalaze dragoceni polifenoli, koji regulišu nivo glukoze, sprečavajući tako opasne skokove i padove šećera u krvi. Fokus istraživanja bio je na PPAR-gamma molekulama, koje se nalaze na samoj površini ćelija, a povezane su s razvojem masnih ćelija, skladištenjem telesne energije i regulacijom šećera. Polifenoli iz crnog grožđa vezuju se za ove receptore, a samo jedna čaša vina od crnog grožđa deluje poput zvaničnog leka .Međutim, treba imati na umu da veće količine alkohola negativno utiču na zdravlje, te stoga popijte samo čašu crnog vina dnevno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA