Opasne zone: Kako zaštititi radoznalo dete od povreda u domu?

Opasne zone: Kako zaštititi radoznalo dete od povreda u domu?

Ukoliko je vaš mališa prohodao i postao pravi zvrk, moraćete mnogo energije da uložite trčeći za njim i pazeći da se ne povredi. Izdvajamo savete kako da svoj dom učinite bezbednim za dete.

Foto: Pixabay

1. Kupatilo

– Brijači i makaze – Mogu se poseći ili ozbiljnije povrediti oštrim objektima. Držite sve opasne predmete zatvorene u fioci.

– Kozmetika i lekovi – Mališani mogu progutati sve manje objekte ostavljene u njihovoj blizini, čime se mogu otrovati ili predozirati. Budite sigurne da su lekovi dobro zatvoreni i sklonjeni van domašaja dece, jednako kao i kozmetički proizvodi.

– Ve-ce šolja – Mala deca su u stanju da se udave u vrlo maloj količini vodi. Držite poklopac šolje zatvoren.

– Sitni proizvodi – Tupferi, tamponi i sve ostale sitnice mogu staviti u usta i ugušiti se njima. Budite sigurni da su niže police prazna, a opasni predmeti van domašaja deteta.

2. Dnevna soba

– Nameštaj – naslonjače i jastuci mogu biti opasni, jer se lako tu mogu zagubiti sitnice poput sitniša, koje mališani mogu instinktivno staviti u usta. Rešenje je da redovno proveravate šta se nalazi ispod nameštaja, naročito nakon odlaska gostiju.

– Dekoracija stočića za kafu – Plastično i dekorativno voće mogu se detetu učiniti kao prava poslastica. Izbegavajte ovakve ukrase, kao i aranžmane sa kamenčićima i klikerima, ili ih barem držite van domašaja.

– Police za knjige – mališani mogu oboriti policu samo pokušajima da dohvate knjigu ili da se popnu. Neka police budu fiksirane uz zid dobro, kako ne bi dete moglo da ih pomeri.

– Roletne i venecijaneri – Deca se često igraju tim kanapima, te postoji mogućnost nesvesnog stavljanja oko vrata i gušenja. Skratite ih ili privežite visoko van domašaja deteta. Takođe, uklonite plastične ili metalne delove da ih dete ne bi progutalo.

– Električne žice i utičnice – ne dozvolite da budu blizu njih, jer vrlo lako mogu upasti u električno kolo. Sakrijte kablove iza nameštaja, a utičnice poklopite.

3. Kuhinja

– Magneti za frižider – Lako ih mogu skinuti sa frižidera i ubaciti u usta. Izbegavajte ih ili ih barem uklonite iz detetovog vidokruga.

– Uređaji – Mogu se povrediti raznim uređajima poput mašine za pranje posuđa pune oštrih objekata, ili rerne koja ih može opeći. Rešenje je da držite mašinu, rernu i slične uređaje zatvorene kako detetu ne bi palo na pamet da ih dira.

– Posuđe – Noževi i viljuške ih vrlo lako mogu povrediti, makar bili i tupi. Set noževa držite dalje od domašaja i zaključajte ih u fioci.

– Šporet – Mališani se vrlo lako mogu opeći dodirivanjem ringle ili rerne. Dok kuvate držite ručke šerpe dalje od prednjeg dela da biste sprečili prosipanje, i obratite pažnju kada se deca približe šporetu.

– Sredstva za čišćenje – Mogu spaliti kožu ili progutati toksine ukoliko se igraju sa njima. Držite ih podalje.

– Plastične kese – Bez obzira da li su za nabavku, ili za zamrzivač i skladištenje hrane, lako ih mogu ubaciti u usta ili nos. Uklonite ih.

 Plastična i aluminijumska folija – Lako se mogu poseći o oštre ivice folije ili sličnih sredstava. Čuvajte ih u fiokama.

4. Radna soba

– Oštri predmeti – Makaze i slični objekti ih mogu povrediti. Držite ih podalje, ali ni previše visoko pa da možete da ih oborite kad pokušate da dohvatite nešto.

– Utičnice – Trudite se da mališani ne budu blizu struje. Pokrijte utičnice i druge elektronske uređaje, ne samo iz sigurnosti, već i zato što dete može povući kabl vašeg računara dok radite.

– Nameštaj – stolice i stolovi sa oštrim ivicama ih mogu povrediti. Kupujte nameštaj sa oblim ivicama, ili barem pokrijte te delove mekšim materijalom.

– Držač za tastaturu – izbegnite kupovinu radnog stola sa kliznim delom za tastaturu, jer se mogu udariti ili uštinuti prste.

  Slepa zona – Postavite ogledala ispred računara tako da uvek imate pogled na to šta dete radi iza vaših leđa.

5. Uopšteno

– Kante za đubre – Djubre je prepuno bakterija i opasnih predmeta do kojih deca mogu doći. Sakrijte kantu ispod sudopere ili u zaključani deo. Ako je to nemoguće, kupite kantu sa sigurnosnim poklopcem.

– Torbe – Gosti mogu u svojim torbama imati lekove ili kozmetiku koja može naškoditi detetu. Sklonite torbe van domašaja, na policu, čiviluk ili u ormar. Ne samo da će deca biti sigurna, već će i lične stvari gostiju biti sačuvane.

 Prazne prostorije – Mogu se sakrivati od vas i završiti u opasnosti. Držite zaključana vrata podruma, garaže, kućne teretane, tavana.

Izvor: Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram