Odlazak kući

• Pre nego se dete otpusti iz bolnice dobićete kompletan klinički izveštaj, zajedno sa svim rezultatima testova i terapije koju je dete primalo.

  • Takođe dobićete uputstva za terapiju koju vaše dete treba da prima nakon otpuštanja iz bolnice, kao i neke predloge za dalju ishranu deteta.
  • Predlažemo Vam da kopije svih otpusnih materijala predate pedijatru vašeg deteta, kako bi on imao kompletnu sliku o njegovom zdravstvenom stanju.
  • Rezultati koji ne budu završeni prilikom otpusta biće vam dostupni prilikom sledeće kontrole ili u dogovoru sa odeljenskim lekarom. Ukoliko su vam nalazi potrebni za dalje lečenje deteta, imate pravo da nakon otpusta, uz saglasnost osoblja pokupite preostale  rezultate iz bolničke arhive.

 

Dete je ponovo kod kuće

  • Dete se po izlasku iz bolnice kod kuće oporavlja ne samo zdravstveno već i psihički. Informišite se o zdravstvenim i fizičkim mogućnostima deteta posle lečenja i tako organizujte njegove aktivnosti kod kuće. Ono će odjednom možda promeniti svoje ponašanje: može da postane veoma nemirno i agresivno, da stalno nešto zahteva i zato što time možda proverava vaše strpljenje i ljubav. Može da postane mirno i povučeno i da se ponaša kao da je uvređeno ili kao da mu niko nije potreban. Ne brinite previše zbog toga i budite strpljivi, to je prolazno i najčešće je samo reakcija na bolest i bolnicu. Budite otvoreni i pričajte sa detetom o svemu što je doživelo u bolnici. Može se dogoditi da dete po izlasku iz bolnice počne da se igra bolnice i lekara, i to je sasvim u redu. Učestvujte i vi u toj igri ukoliko to vaše dete želi. Nemojte mu zabranjivati da se igru na tu temu, zato što je to dobar način da dete obradi u sebi sve što je doživelo u bolnici. A ukoliko je dete doživelo neko traumatsko iskustvo tokom boravka u bolnici, igra na ovu temu mu pomaže da smanji intenzitet traume i straha koji povodim toga oseća, i na taj način dete uspostavlja kontrolu nad tim osećanjima. Ne povlađujte mu sve i ne mazite ga kao da je i dalje bolesno, ali budite nežni i pažljivi prema detetu. Ne postavljajte mu zahteve kao da je sasvim zdravo zato što su detetova osećanja još uvek uzdrmana. Redovno vodite dete na kontrole i objasnite mu zašto još ponekad mora da ode u bolnicu.

Dragi roditelji, nadamo se da će vam ovi saveti biti korisni prilokom odlaska kod lekara sa vašim detetom ili prilkom hospitalizacije. Naš cilj je da pomognemo vašim mališanima da im lekar i bolnica baš ne budu tako „ strašni“ i da pokažemo da bolnica ne mora uvek da boli!

Partnerstvo za zdravlje

Kontakt:

tel: +381 11 244 51 69

mob: +381 62 790 977

E-mail:

contact@partnershipsinhealth.org.rs

partnerstvozazdravlje@gmail.com

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA