Novine u pravilniku o ekskurzijama: Osnovci na Uvac, Zlatibor, a srednjoškolci u Španiju

Đačke ekskurzije biće organizovane isključivo u Srbiji u osam regiona, za sve učenike osnovnih i srednjih škola, izuzev maturanata, koji će i dalje moći da putuju u inostranstvo, rekla je danas predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula Olivera Korošec.

Foto: Pixabay

– To su novine u pravilniku o ekskurzijama koji će tek početi da se primenjuje – objasnila je Korošec gostujući na RTS-u.

Prema njenim rečima što se tiče ekskurzija ove školske godine sprovedene su sve procedure kako bi deca išla na ekskurzije.

– To znači da smo u septembru, kroz godišnji plan rada škola predvideli đačke ekskurzije i školu u prirodi, sproveli javne nabavke, odabrali agencije koje će sprovoditi, potpisali okvirne sporazume na osnovu interesovanja roditelja i učenika i dalje čekamo zeleno svetlo – ističe Olivera Korošec.

Novim pravilnikom označeno je osam regiona gde će učenici putovati. Ti regioni su: Vojvodina, zapadna Srbija sa Tarom, jugozapadna Srbija, Zlatibor, Uvac, Zlatar, južna Srbija, Niš i Vranje, Valjevo, istočna Srbija, Beograd sa okolinom, ibarsko-kopaonički kraj.

– Ako učenici idu redovno na ekskurzije od prvog do osmog razreda, za očekivati je da su po završetku osnovne škole obišli celu Srbiju, a to je i cilj jednog ovakvog organizovanja i podele na regione – naglasila je Korošec.

Ona dodaje da regioni nisu izabrani slučajno. Biran je region gde može da se uveže više stvari koje učenici mogu da vide iz različitih predmeta.

– Ako uzmemo na primer region zapadne Srbije, Zlatibor, Zlatar, Uvac, imamo hidroelektrane. U pripremi za izvođenje ekskurzija nastavnici će pre odlaska na ekskurziju deci ispričati čemu one služe. Imamo biljni i životinjski svet, Beloglavog supa. Istorija tog kraja je jako značajna, geografija, klima – navela je predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula.

Ona je dodala da novi pravilnik razrađuje, pre svega, plan putovanja, jer se on radi sa učenicima, roditeljima i zaposlenim odnosno onima koji će izvoditi ekskurzije.

Ističe da se ne može ista ekskurzija izvoditi sa učenicima nižih razreda kao sa decom starijeg uzrasta.

– Učenicima od prvog do četvrtog razreda sama destinacija mora da bude bliža mestu boravka jer ne mogu da izdrže duga putovanja – rekla je Korošec.

Srednjoškolci će nastaviti da obilaze zemlje koje su obilazili i ranije – Francusku, Španiju, Italiju, Austriju.

– Nekih posebnih uslovi, sem onog što nalažu đačka putovanja, neće biti osim onoga što važi za sve građane koji putuju u datom trenutku – rekla je Korošec.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA