Novi hit u izdanju Propolis Booksa autora Dejvida Valijamsa: Mala čudovišta

Neka deca kažu da se boje čudovišta. I pod krevetom i dvoglavih i bezglavih i zombija i Frankenštajna i mumijȃ i babarogȃ. Ovo je knjiga za razbijanje takvih strahova. I za smejanje.

Naročito zajedničko, s mamom i tatom. I za prihvatanje onoga što jedni vide kao mane, a drugi kao dar. Jer istina je uvek negde između.

Dakle, nekada davno, u dubokoj šumi, sakriven od sveta, živeo je jedan straaašni vukodlak.

Dobro, ne tako strašan. Mama i tata vukodlak bili su zabrinuti: njihov sin Vukodlačak umesto zastrašujućeg, imao je vrlo, vrlo piskutav urlik.

U noći punog meseca tako bi zavijao… da bi svi ostali vukodlaci popadali od smeha. Vukodlačak nije voleo što se izdvaja. I zato su ga mama i tata vukodlak upisali u Školu za čudovišta. Tamo će ga naučiti kako da bude strašan. Ali Vukodlačak nije znao koga više da se plaši u školi koja je na njega delovala zastrašujuće: da li nastavnika ili đaka. Nastavnica je letela na metli. A đaci… oni su bili: vampir, mumija, kostur, duh i ostali strašni čudaci.
Vukodlačak se nije dobro uklopio. Štaviše, bio je izbačen iz škole. Jer nije uspeo da odradi nijedan zadatak na času.

Ni da prepada drugove, ni da pravi izraz groze, niti da jezovito reži. Rekli su mu da ne bi mogao da uplaši ni muvu ni buvu ni stenicu. I direktor ga je, kao beznadežan slučaj, izbacio iz škole.

I u noći u kojoj je išao kući, tužan i usamljen što se toliko izdvaja, naleteo je na povorku dece maskiranih za Noć veštica. Bio je najstrašniji među njima. Po prvi put u životu neko je za njega mislio da je istinski strašan. Sakupili su mnooogo slatkiša.

I imali jedan specijalan zadatak za plašenje…
U Noći veštica počinje Vukodlačkova promena.

Dejvid Valijams (1971, Velika Britanija) je glumac, dečji pisac i sudija u ,,Britanija ima talenat” i ,,Amerika ima talenat”. Takođe je i veliki humanitarac, koji za dobrobit dece i sakupljanje novčanih sredstava preplivava Lamanš, Gibraltar, Temzu, vozi bicikl preko zemlje (zbog zasluga, princeza Ana imenovala ga je 2017. oficirom Reda Britanske imperije za doprinos humanitarnom radu i umetnosti).  Tri puta dobio je nacionalnu  Nagradu za najboljeg sudiju godine. Najpre je postao popularan glumac u seriji ,,Mala Britanija”. Onda je napisao svoj prvi roman i postao poznat među decom. Kad je napisao roman ,,Baka gangster” njegova slava kao pisca počela je da dostiže neslućene razmere. Bezmalo svaki od njegovih naslova bivao je najprodavaniji na godišnjem nivou. Prevedeni su na više od 50 jezika. Većina romana pretočena je u film i/ili pozorišnu predstavu.

Podeli:

Komentari