Nije zarazan samo virus, i sreća je zarazna: Da bi se smanjio stres, važan je optimizam

Najboljih načina da se pobedi pandemija virusa korona je razvijanje socijalne inteligencije i jačanje društvenih veza

Kako prenosi „Gardijan“, Vanesa King, psiholog britanske partnerske organizacije Svetskog izveštaja o sreći, koji već osmu godinu sastavlja Londonska škola za ekonomiju i političke nauke, kaže:

– U ovoj krizi, što stvorimo više socijalnog poverenja i podrške i što se više povežemo s drugima, uprkos izolaciji, biće nam bolje, a budućnost koju gradimo biće svetlija. Dakle, ključno je paziti na druge, ne samo za njihovu dobrobit, već i za našu ličnu. Organizovanje komšiluka u onlajn grupe koje ljudima u ozolaciji pomažu oko kupovine, neki su od osnovnih psihološki zdravih načina za napredovanje.

Kovid 19, prema rečima Vanese King, donosi svest o nečemu važnom što nikada ranije nije bilo tako opipljivo: da na svetu ne postojimo „mi“ i „oni“, već samo „mi“:

– Ovo je trenutak kada se mora reći da se mi kao čovečanstvo borimo protiv zaraze. Bespomoćnost ne čini ljude srećnim, ali preuzimanje kontrole, čak i u haotičnim okolnostima poput pandemije početak je puta da se s njom izborimo. Zato ne bi trebalo zaboraviti da virus korona nije jedino što je zarazno, jer i sreća je zarazna, kao i strah. Zato kada idete napolje osmehujte se ljudima. Budite zaista ljubazni, jer to može da napravi ogromnu razliku.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da bliska osoba može da nas „inficira“ osećajem radosti i da nas učini srećnijim za bar 15 odsto. Praktično govoreći, ako se svakodnevno družimo sa nasmejanim osobama, makar sada i samo preko društvenih mreža, koje prosto „isijavaju“ radošću i srećom, i sami ćemo postati vedriji. Iz tog razloga, naučnici tvrde da je sreća zarazna.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram