Neverovatne prednosti dojenja deteta nakon godinu dana

Dojenje ima mnoge prednosti u procesu razvoja deteta nakon godinu dana, a savetnice za laktaciju Krisi Rosental i Ketrin Pestl objasnile su i koje.

Foto: Canva

Smanjen rizik od raka dojke i jajnika za mame koje doje.

Studija iz 2002. godine posmatrala je 150.000 žena i otkrila da se za svakih 12 meseci dojenja (jednog deteta ili više dece) rizik od raka dojke smanjio za 4.3 odsto u odnosu na žene koje nisu dojile. Studija iz 2009. godine rađena na više od 60.000 žena koje su dojile, a imale su genetske predispozicije za ovaj karcinom, utvrdila je smanjen rizik od oboljenja pre menopauze za 60 odsto.

Dojenje nadoknađuje jednu trećinu dnevnih kalorija i proteina kod dece (pored minerala i vitamina).

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), takođe, su primtili da je dojenje najbolji izvor potrebnih hranljivih sastojaka za decu.

Dojenje pozitivno deluje na proces razmišljanja, ponašanje i mentalno zdravlje dece.

Na osnovu psihološke studije iz 2018. godine otkriveno je da postoji veza između iskustva dojenja i kognitivnog razvoja u kasnijim fazama života deteta, uključujući poboljšano pamćenje, bolje verbalne veštine i inteligenciju. Dojenje, takođe, utiče na društveni i emocionalni razvoj deteta.

Smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet

CDC napominje da je veći procenat zaštite od patogenih virusa što duže majka doji.

Dojenje stimuliše razvoj mozga i može pomoći u jačanju inteligencije

Studija iz 2015. godine, koju su sproveli istraživači u Brazilu, posmatrala je 6.000 osoba od rođenja do njihove 30. godine života, kako bi utvrdila dugoročne prednosti dojenja. Pokazalo se da su dojene bebe bile inteligentnije, sticale su viša akademska zvanja i zarađivale su više od onih koje nisu dojene.

Može podstaći snažnije emocionalne veze u kasnijim fazama života

Desetogodišnja longitudinalna studija koju je objavilo Udruženje američkih psihologa otkrila je da žene koje predugo doje svoju decu pokazuje višu stopu osetljivosti majke na život deteta u kasnijem periodu.

b92

Podeli:

Komentari

  1. Marina Almaši says:

    Otkriven mi je dijabetes posle drugog porodjaja. Koristim Glukofaz XR 1000 mg samo uvece. Beba puni 1 godinu za 3 nedelje. Jednom dnevnom dojim. Da li da i to malo mleka sto ujutru sisa ukinem? Plasim se kako ce se beba odbraniti od Korone na zimu ako prestane da sisa.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA