Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može

Kako da vaspitamo našu decu? Gde grešimo?

nevaspitana-deca-2

Ako ih učimo da budu učtivi i pažljivi prema drugima, to se ismejeva među nevaspitanim i bezobraznim. Ako tražimo da budu kulturni i ljubazni, sprdaju se sa njima prostačine i divljaci. Ako im kažemo da budu vredni i da marljivo uče, smeju im se budući političari, tajkuni i kriminalci. Ako im kažemo da se ne tuku i sve rešavaju mirnim putem, napadaju ih nasilnici i siledžije.

Šta da radimo? Kako decu da vaspitavamo?

Ta pitanja postavljaju vaspitani roditelji. Oni koji su svoju decu vaspitali. Nevaspitani roditelji nemaju nikavih dilema. Njihova deca su nevaspitana.

Kako nevaspitanu decu vaspitati?

Bilo bi logično da se prvo prevaspitaju njihovi nevaspitani roditelji. Međutim, to prevaspitanje jako teško ide.

Zapravo, ko to treba da uradi?

Škola ne može da prevaspita nevaspitane roditelje. Pokušava da promeni njihovu nevaspitanu decu. Teško ide, jer nema podršku od države. Nevaspitana deca se vraćaju u porodice nevaspitanih roditelja. Država je potpuno digla ruke od vaspitanja dece u školama. Stvar da bude gora, država je zakonskim merama zaštitila nevaspitanu decu. Tako je država podržala nevaspitane roditelje da prave od svoje nevaspitane dece probleme u društvu.

Pošto država nema stroge kazne prema nevaspitanim roditeljima i njihovoj nevaspitanoj deci, oni smatraju da im je sve dozvoljeno i maltretiraju vaspitanu decu i njihove roditelje. Sistemski se to namerno radi. Nevaspitana vlast podržava nevaspitane roditelje i njihovu nevaspitanu decu. Krug zla je zatvoren. Dobro je ostalo izvan tog kruga i mora samo da se snalazi.

Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može, na opšte oduševljenje njihovih nevaspitanih roditelja, koje država direktno štiti.

Objasnio sam u ranijim tekstovima da se to namerno radi, da država ne kažnjava nevaspitane, jer se na taj način urušava škola, kao javna institucija, a roditelji i deca drže u stalnom strahu od nasilja. Doktrina neoliberalnog kapitalizma je upravo određena tim izazvanim strahom, jer se onda otvara veliki prostor za razvoj privatnog školstva, nasuprot nesposobnom javnom školstvu. U privatnom školstvu se to nasilje ne dozvoljava.

Pred tom udruženom silom zla, koju država brani, rušeći institucionalne temelje same države, ostali su nastavno osoblje, vaspitana deca i njihovi roditelji.

Podeli:

Komentari

 1. Ma sasvim ste u pravu! Jadno je to, ali istinito.
  Jedini i pravi način je ovu oblast, oblast odgoja i vaspitanja sistemski rešiti, što nesumnjivo mora uraditi vlast.
  A kako to uraditi, kad nam se u državi oni što su naj odgovorniji, ponašaju kako se ponašaju…
  Svi koji žele to mogu vidjeti uvek i na svakom koraku…

  Odgovori na komentar
 2. Ako se ipak nekad i reši da se sistemski prevaspitaju ne vaspitani roditelji i njihova deca, morala bi prvo ne vaspitana vlast da se prevaspita, a onda će ostati 10% porodica i njihove dece, jer svi ostali su nevaspitani

  Odgovori na komentar
 3. Pa ta nevaspitana djeca su cesto djeca samih uciteljica, nastavnika, doktora koje su zaposlili po skolama i bolnicama politicari, koji su isto tako nevaspitani i bahati. Vaspitana osoba ne moze opstati u takvoj dzungli.

  Odgovori na komentar
 4. Da. Strašno i istinito.
  Kako decu vaspitati kad u kući i roditelji i babe i dede a onda i sama deca gledaju reality programe.
  Imaju uzore u prostitkama i ko zna kakvom šljamu društvenom.
  Škola ih ne zanima.
  Nisu naučeni ništa da rade. Ne podnose nikakve obaveze.
  A mnogima su i roditelji takvi.
  Šta tu sad učiniti?
  Dobru motku uzeti i prizvati pameti.

  Odgovori na komentar
 5. Tekst odražava stvarnost. Tužno ali istinito. Kada država omane, onda se sve urušava, pa i školstvo. Nemam rešenje već predlog. Vaspitani roditelji i deca, da se prepoznaju, podržavaju i tako prevaspitavaju nevaspitane, nadajući se da će jednoga dana i vaspitani voditi ovu državu, ali i planetu. Širom planete vaspitani su vrlo deficitarni.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA