Nega kože zahvaćena pelenskim dermatitisom

Pelenski dermatitis (ojed) je bolest kože koja “napada odojčad. Roditelji ga prepoznaju kao crvenilo bebine kože u predelu guze (oko analnog otvora), genitalija, butina, a može da bude i u predelu struka.

 

Ojed nastaje zbog kontakta mokraće i stolice sa nežnom kožom bebe. Zadatak pelene je da upije mokraću, ipak ponekad se desi da ili pelena nije kvalitetna i ne upija dovoljno mokraće, ili beba ostane duže vreme ne presvučena i tada kiseli produkti mokraće “gricnu” površinski sloj nežne bebine kože, koji postaje porozna i onda vlaga prodire u dublje slojeve kože i tako nastaje zapaljenje (dermatitist). Manifesuje se crvenilom, a potom i ljuštenjem kože, a postaje  još gore ako stolica duže stoji u pelenici.

Kada se to desi posebnu pažnju treba obratiti nezi zahvaćene regije. Pored pojačane genitalne higijene (često presvačenje, pranje, sušenje bebine kože je takođe od izuzetnog značaja), potrebno je odobrati i kremu za negu kože zahvaćenu pelenski dermatitisom.

Evo nekoliko odgovora zašto je Thovalin dobar izbor za negu kože zahvaćenu ojedom, kao i za preventivnu negu:

Zašto je Thovaline® mast, a ne krema?

Thovaline je mast jer je sasvim jasno da preparati u obliku masti istovremeno čuvaju vlažnost kože, ali i stvaraju zaštitni sloj koji se teško skida u kontaktu sa pelenom (ili drugim spoljašnjim činiocima). Dakle, mast u sebi sadrži malo vode, ali NE dozvoljava da ona „pobegne“ iz kože pa je tako ipak hidrira!

Sa druge strane, taj zaštitini sloj NE ugrožava prolazak lekovitih sastojaka Thovalina u dublje slojeve kože, a takođe NEMA onogo „teškog“ masnog sloja koji ne da koži da diše!

Zašto ima ovoliko cink oksida u Thovaline® masti?

Cink je sastavni deo preko 200 važnih proteina čovekovog organizma, pa je tako uključen u različite procese regulacije rasta i razvoja, kao i očuvanja zdravlja! Cink ima antioksidativni efekat koji štiti od prevremenog starenja kože, a cink oksid ubrzava proces obnavljanja oštećene kože, kao i zarastanje rana. Zato je cink oksid postao nezamenljiv deo preprarata protiv ojeda, ali je sastojak velikog broja masti i krema za negu kože!

Zato su stručnjaci koji su pažljivo osmišljavali Thovaline® odlučili da skoro jedna petina ove masti upravo bude cink oksid, pa je i efikasnost u lečenju i prevenciji ojeda izuzetna!

Kakav je efekat lavande u Thovalin – u?

Ulje lavadne ima brojne korisne efekte: dezinfikuje kožu kao alkohol, ali bez osećaja pečenja i žarenja. Lavanda podjednako dobro neguje sve tipove kože, a naročito je blagotvorna za suvu i osetljivu kožu. Blagotvorno deluje kod oštećenja kože, uključujući i pelenski dermatitis (ojed).

Zašto je ulje suncokreta sastavni deo Thovalin masti?

Suncokretovo ulje omekšava kožu, čini je glatkom pa je odličan dodatak prepraratima za negu svih tipova kože, ali i je važana “pomagač” u lečenju oštećenja u upalnih procesa. Suncokretovo ulje je odličan “nosač” ostalih sastojaka Thovaline®  masti pa tako omogućava njihov brzi prodor u dublje slojeve kože. Ova komponenta je jedan od glavnih razloga zašto koža tako lako i brzo upija Thovaline®

Koja je uloga ulja limuna u Thovalin-u?

Etarsko ulje limuna, tradicionalno se koristi kao antiseptik, a smatra se i da ojačava odbrambenu sposobnost kože.

Da li se može preventivno korisititi – da se spreči ojed?

Thovaline® mast je izuzetno koristan u borbi sa pelenskim dermatitisom – ojedom. Za veoma kratko vreme se ublažavaju simptomi i znaci ojeda, što je veoma važno i za bebe i za roditelje. Ponavljana primena (nekoliko puta na dan) dovodi do potpunog izlečenja ojeda.

Preventivna uloga Thovalina je izuzetno važna, imajući u vidu da istovremeno hidrira kožu i štiti je od štetnih spoljašnjih uticaja.

thovaline

Takst je pisan u saradnji sa Meadow laboratories

Podeli:

Komentari